Sorin Ovidiu Vintu a fost chemat, azi, la Parchetul instantei supreme, unde a stat in jur de 15 minute, pentru a i se aduce la cunostinta unele date. La iesire, omul de afaceri le-a spus declarat reporterilor ca dosarul sau nu este unul penal, ci unul politic, aratandu-se vadit deranjat de modul in care actioneaza autoritatile.
Update: "Nu discutăm de un dosar penal, ci de unul politic, consecinţă a faptului că îmi permit să spun ce gândesc", este de părere Sorin Ovidiu Vîntu. "Fiecare dintre dumneavoastră, când merge la o întâlnire, lasă telefoanele afară. Mie nu-mi place o astfel de societate", a adăugat omul de afaceri.Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost, luni, la Parchetul instanţei supreme, unde a stat aproximativ 15 minute, timp în care le-a spus procurorilor că nu doreşte să studieze actele din dosarul în care este cercetat şi a semnat procesul verbal că a luat la cunoştinţă învinuirile.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost citat de procurorii Pachetului instanţei supreme pentru a studia materialul de urmărire penală în dosarul în care este cercetat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.
La intrarea în sediul instituţiei, Sorin Ovidiu Vîntu, care a venit însoţit de avocatul său Marian Nazat, a declarat că nu va studia dosarul la Parchet, ci atunci când el va fi trimis la instanţă.
El a stat la Parchet aproximativ 15 minute, timp în care a intrat la procurorul de caz pentru a semna procesul verbal de luare la cunoştinţă a materialului de urmărire penală întocmit de procurori pe numele său.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Sorin Ovidiu Vîntu le-a spus procurorilor că nu doreşte să studieze actele din dosar şi că va semna, conform procedurii, un proces-verbal care să ateste că a citit materialul de urmărire penală.
La ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, Sorin Ovidiu Vîntu le-a spus jurnaliştilor că dosarul său "nu este unul penal, ci unul politic", arătând că nu doreşte să facă alte declaraţii legate de cauza în care este cercetat.
Procurorii au finalizat actele de urmărire în dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi alţi presupuşi complici de-ai săi sunt cercetaţi pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, iar de luni le vor prezenta acuzaţiile, au declarat surse judiciare.
Din punct de vedere procedural, după etapa citării inculpaţilor la Parchet pentru studierea materialului de urmărire penală procurorii întocmesc rechizitoriul şi formalităţile aferente acestui document, urmând ca dosarul să fie trimis la instanţă.
Şi omul de afaceri Octavian Ţurcan, însoţit de avocatul său, a fost la Parchetul instanţei supreme pentru a studia materialul de urmărire penală.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie, după o săptămână de detenţie. El a fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de şoferul său, Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, Tribunalul Bucureşti emiţând atunci mandate, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune.
Cei trei l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa - condamnat, în lipsă, la 15 ani de detenţie, pentru păgubirea a 300.000 de investitori FNI - să fugă din ţară, în anul 2000, şi să se ascundă de autorităţile române judiciare. Popa a fost prins în 2 decembrie 2009, la Jakarta (Indonezia).
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei de eliberare a celor trei că procurorii ar fi trebuit să ceară arestarea acestuia atunci când s-au descoperit faptele şi că notorietatea şi consecinţele fenomenului FNI nu pot fundamenta, prin ele însele, privarea de libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, acuzaţi de favorizarea lui Nicolae Popa.
"Pentru a fi satisfăcătoare, riposta autorităţilor trebuie să fie adecvată şi oportună şi nu amânată sau întârziată. Din aceste motive, lăsarea în libertate a inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan nu este de natură să tulbure la acest moment ordinea publică, în condiţiile în care arestarea se solicită după 10 luni de la momentul la care organele judiciare au luat cunoştinţă de comiterea faptelor, perioadă în care inculpaţii au fost puşi la dispoziţia autorităţilor prin luarea unor măsuri restrictive de libertate, fără ca în ultimele şase luni să fi intervenit elemente noi, relevante pentru conturarea necesităţii arestării preventive", potrivit motivării instanţei.
Judecătorii recunosc în cuprinsul motivării că faptele celor doi oameni de afaceri sunt "grave" şi "încadrabile din punct de vedere juridic într-o infracţiune al cărui maxim de pedeapsă este de 7 ani închisoare".
Aceştia precizează că faptele sunt astfel de un pericol social generic moderat şi că în concret, acţiunile celor doi afacerişti evidenţiază o periculozitate sporită, fiind vorba despre sprijinirea materială a unei persoane date în urmărire internaţională, condamnată la 15 ani de închisoare într-un caz cu o rezonanţă socială deosebită, fiind de notorietate că respectiva persoană s-a sustras şi cercetării judecătoreşti.
Instanţa mai spune că "în mod evident, pericolul pentru ordinea publică trebuie să fie actual, adică să impună cu necesitate privarea imediată de libertate a unei persoane" şi arată că în cazul oamenilor de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan măsura trebuia luată atunci când s-au descoperit faptele.