x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patriarhul Rusiei, Kirill, întâmpinat la Chişinău cu flori şi proteste

Patriarhul Rusiei, Kirill, întâmpinat la Chişinău cu flori şi proteste

07 Sep 2013   •   16:59
Patriarhul Rusiei, Kirill, întâmpinat la Chişinău cu flori şi proteste
Sursa foto: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill şi-a început sâmbătă vizita de trei zile în Republica Moldova,fiind întâmpinat la aeroport de zeci de preoţi cu flori în mâini, în frunte cu mitropolitul Moldovei Vladimir, dar şi de zeci de persoane care au protestat împotriva acestei vizite - relatează corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu.

Delegaţia oficială care l-a întâmpinat pe Patriarh a fost condusă de mitropolitul Vladimir şi de ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin. Pe de altă parte, zeci de reprezentanţi ai Consiliului Unirii, care au protestat la începutul săptămânii şi faţă de venirea vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău, s-au adunat în faţa Aeroportului cu pancarte cu mesaje antiruseşti.

Într-un scurt briefing pentru presă, capul Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că se va ruga pentru poporul moldovenesc şi pentru biserica ortodoxă, "care este parte a bisericii ortodoxe ruse". "Principalul scop al vizitei mele este ca să mă rog împreună cu poporul Moldovei şi pentru prezent şi pentru viitor", a declarat el.
Sâmbătă, Patriarhul rus are preconizate întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu fostul premier Vlad Filat. În aceeaşi zi, va participa la o ceremonie dedicată aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinău şi va vizita Mănăstirea Căpriana, unde este înmormântat mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, fondatorul Eparhiei.

Duminică, el va oficia Sfânta Liturghie în faţa Catedralei Mitropolitane "Naşterea Domnului" din Chişinău, la care va participa şi conducerea Republicii Moldova, după care se va întâlni cu premierul Iurie Leancă.
În după-amiaza zilei de duminică, Kirill se va deplasa la Tiraspol, unde va oficia o slujbă la Catedrala "Naşterea Domnului". Luni, patriarhul rus va avea o întâlnire cu locuitorii oraşului Tiraspol, după care va vizita o mănăstire şi cetatea Tighina. Deşi nu este prevăzut în programul oficial, presa a scris că patriarhul rus va avea o întrevedere şi cu liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk.

Vizita patriarhului Kirill în Republica Moldova are loc la câteva zile după cea a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a făcut mai multe declaraţii dure la adresa Chişinăului, în contextul apropierii de UE. De asemenea, Rogozin a declarat la Chişinău că de rezultatele vizitei patriarhului Kirill vor depinde în mare măsură relaţiile moldo-ruse. Mai mulţi experţi de la Chişinău consideră că vizita are o importantă dimensiune geopolitică, mai ales în contextul situaţiei din Republica Moldova unde există o scindare a credincioşilor ortodocşi în două tabere - cei care aparţin Patriarhiei de la Moscova şi cei care aparţin Mitropoliei Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.

Patriarhul Kirill s-a mai aflat într-o vizită în Republica Moldova în perioada 8-10 octombrie 2011, când a primit şi cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări - "Ordinul Republicii".

×