x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Academia plagiatorilor. Urmează Tobă şi Oprea

Academia plagiatorilor. Urmează Tobă şi Oprea

de Marius Gîrlașiu    |    11 Iul 2016   •   11:10
Academia plagiatorilor. Urmează Tobă şi Oprea
Sursa foto: GrigorePopescu

Acuzaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, ministrul de Interne, Petre Tobă şi fostul vicepremier Gabriel Oprea, sunt următoarii pe lista Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU). În cazul lor, decizia privind plagiatul va fi luată în perioada imediat următoare. În analiza Consiliului au intrat recent şi doctoratele semnate de primarii Robert Negoiţă şi Florentin Pandele.

Doctoratul ministrului de Interne, Petre Tobă, se află în prezent pe masa Comisiei de Ştiinţe militare din cadrul CNATDCU. În aceeaşi situaţie se află şi fostul lider al UNPR Gabriel Oprea, a cărui lucrare de doctorat este analizată de Comisia de Ştiinţe juridice. În cazul lor, Consiliul va da verdictul în mai puţin de o lună, după ce forul a cerut recent Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor în cazul fostului premier Victor Ponta. “Nu înţeleg de ce a fost remaniat Curaj pentru că nu a mişcat povestea cu doctoratele mai repede. În schimb îl menţin pe Tobă care a plagiat mai ceva decât Ponta”, a comentat fostul preşedinte Traian Băsescu. “Potrivit unei analize realizate asupra tezei sale de doctorat, circa 250 de pagini din totalul de 390 sunt copiate ad-litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor”, susţine deputatul PNL Florin Secară, care i-a cerut ministrului Petre Tobă să-şi dea demisia de onoare şi să renunţe la titlul de doctor. Noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a explicat însă că nicio persoană nu poate renunţa de bunăvoie la diploma de doctorat, iar decizia aparţine în exclusivitate CNATDCU, în urma unei analize.

Toţi “doctorii” Generalului

Fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, fostul şef al Comisiei parlamentare pentru contrulul SIE, Romeo Raicu, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Loredana Popescu şi fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, au cerut să renunţe la doctoratele obţinute la Academia SRI. Lucrările celor nouă VIP-uri, cu excepţia lui Mihai Tudose, au fost coordonate de prof. univ. dr. Gabriel Oprea, iar aceştia au cerut să “scape” de doctorate după ce jurnalista Emilia Şercan i-a acuzat de plagiat în urma unor investigaţii de presă. “Acum înţeleg şi disperarea cu care s-a încercat şi încă se încearcă spargerea contului meu de email sau a telefonului”, a acuzat Emilia Şercan.

Prof. univ. dr. Gabriel Oprea a anunţat că se va retrage definitiv din viaţa politică după alegerile parlamentare

×