x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALTERNATIVĂ LA BĂSESCU/Un candidat zoomorf în curtea PSD

ALTERNATIVĂ LA BĂSESCU/Un candidat zoomorf în curtea PSD

de Lavinia Dimancea    |    03 Mar 2009   •   00:00
ALTERNATIVĂ LA BĂSESCU/Un candidat zoomorf în curtea PSD

Pentru a avea şanse la prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu, PSD ar trebui să aibă un candidat cu dinţi, ceea ce ar presupune ca partidul să iasă de la guvernare. Adrian Năstase se vede foarte bine într-un astfel de rol, însă Mircea Geoană este reticent la "zona zoomorfă".



De altfel, Adrian Năstase este cel care a lansat ieri teoria candidatului cu dinţi. "În măsura în care PSD va merge cu o variantă foarte liniştită, moale, o variantă fără dinţi în campania electorală, un astfel de candidat are şanse mai mici", a anticipat Năstase prestaţia PSD în cazul în care ar arunca în competiţia cu Traian Băsescu un astfel de candidat. Cum el şi Geoană sunt singurii posibili prezidenţiabili ai partidului la momentul acesta, Năstase s-a văzut nevoit să explice dacă liderul PSD este candidatul fără dinţi. "Eu vorbesc în general. Nu mă refer la persoane acum. Am discutat despre profilul pe care l-ar avea un astfel de candidat", s-a justificat Năstase, lăsând să se înţeleagă, la o zi după ce declarase că este dispus să candideze dacă partidul i-o va cere, că el are dinţi. Dincolo de asta, Năstase recunoaşte însă că PSD nu se poate prezenta cu un candidat puternic în orice condiţii, spunând în acest sens ceea ce "foarte mulţi gândesc". "Cei care se gândesc la ideea unui candidat cu şanse din partea PSD la prezidenţiale iau în calcul că un astfel de candidat, pentru a fi credibil, trebuie să vină cu un un mesaj alternativ, diferit de Traian Băsescu", a arătat  Năstase, adăugând că, în condiţiile în care Băsescu ţine foarte aproape de el echipa PSD, "e foarte greu să vii cu un mesaj alternativ, critic, dur, în continuarea mesajului nostru din ultimii patru ani". "PSD este, totuşi, partidul care a avansat ideea suspendării lui Traian Băsescu pentru acţiune neconstituţională şi s-a bătut pentru demiterea lui", şi-a încheiat pledoaria prezidenţiabilul Năstase.

FORMULA ŞARPELUI
Pus în situaţia de a explica dacă are dinţi, Mircea Geoană, cel de-al doilea aspirant la Cotroceni, s-a ferit să spună da sau ba, deşi a admis că PSD are nevoie de un candidat care să-l bată pe Băsescu. "Cu ce dotare vine respectivul candidat, asta e o problemă legată mai degrabă de zona zoomorfă", a comentat liderul PSD teoria candidatului cu dinţi enunţată de Năstase, precizând că este aşteptat un Congres şi aici va fi desemnat "candidatul cel mai bine dotat pentru a-l înfrânge pe Traian Băsescu". Întrebat totuşi de jurnalişti cum stă cu dinţii, Geoană a răspuns făcând trimitere la "colţii" lui Mitrea din "beregata" liderului pesedit: "Cred că nu am o zonă predilectă de acţiune, dar din punct de vedere al dorinţei politice, suntem într-o zonă de formă aproape maximă". Spre deosebire însă de şeful său, Marian Vanghelie crede în teoria cu dinţii şi chiar mai mult decât atât: el spune că PSD ar trebui de "un candidat cu dinţi mai tari". "Îl găsim, îl verificăm. Ştiţi care e formula la şerpi, cum li se verifică dinţii? Această formulă o aplicăm. Găsim unul cu dinţi foarte tari. în momentul în care prinde căpăţâna celui care trebuie, să i-o sfărâme", a descris liderul filialei Bucureşti procedura prin care va fi identificat candidatul cu dinţi tari împotriva lui Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: basescu politic psd dinţi nastase candidat