x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Audieri - dispută Patriarhia Romănă - CNSAS

Audieri - dispută Patriarhia Romănă - CNSAS

de Lavinia Dimancea    |    07 Noi 2007   •   00:00
Audieri - dispută Patriarhia Romănă  -  CNSAS
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/

Surse din CNSAS au acuzat ieri existenţa unui document emis de conducerea Bisericii Ortodoxe Romăne, prin care se interzice preoţilor să se prezinte pentru audieri la CNSAS.

Surse din CNSAS au acuzat ieri existenţa unui document emis de conducerea Bisericii Ortodoxe Romăne, prin care se interzice preoţilor să se prezinte pentru audieri la CNSAS. "Există informaţii că actuala conducere a Bisericii a interzis preoţilor, printr-o circulară trimisă in ţară, să se prezinte la CNSAS. Se pare că Episcopul Casian al Dunării de Jos ar fi intenţionat să vină la audieri, insă prin această circulară i s-a interzis", a declarat pentru Mediafax un membru al Colegiului după şedinţa de ieri.

Contestaţie. Potrivit unor surse din Colegiu, ieri urma să fie audiat IPS Pimen (foto), Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a primit la data de 9 octombrie verdict de colaborare cu poliţia politică, pe care l-a contestat. Sursele citate nu cred insă că ierarhul se va mai prezenta la audieri, dar CNSAS l-a mai citat o dată, intrucăt contestaţia poate fi discutată doar după audierea acestuia. Totuşi, au arătat sursele citate, in cazul in care ierarhul nu se va prezenta la audieri, după un interval de pănă la zece zile, Colegiul va lua in discuţie contestaţia acestuia, fără a mai aştepta declaraţiile sale. Ieri, Patriarhia Romănă a dezminţit că ar exista un document al conducerii Bisericii Ortodoxe Romăne prin care se interzice prezentarea preoţilor pentru audieri la CNSAS. "Afirmaţia potrivit căreia conducerea BOR ar fi interzis clericilor invitaţi la CNSAS să se prezinte la audieri este o minciună sfruntată. Rămăne la latitudinea fiecărui cleric ce face cănd primeşte o invitaţie de la CNSAS", a declarat purtătorul de cuvănt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica.

Verdict. Tot ieri, Colegiul CNSAS a decis cu majoritate de voturi că pesedistul Doru Giugula, fost şef al grupului PSD in Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a fost colaborator al Securităţii. Giugula susţine insă că decizia Colegiului este o răzbunare a lui Mircea Dinescu, membru CNSAS, cu care ar fi intrat mai de mult intr-un litigiu de natură comercială.

×
Subiecte în articol: politic cnsas audieri