Preşedintele Traian Băsescu a declarat la TVR că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul plecând de la faptul că nu poate accepta ideea că se spune că trebuie reduse cheltuielile cu salariile şi cu personalul şi, de fapt, aceste cheltuieli cresc.
Şeful statului a spus că dificultatea nu este între el şi premier, ci între el şi Guvern. El a spus că este un adversar al creşterii TVA, menţionând că soluţia cea mai bună este scăderea cheltuielilor publice. De asemenea, Băsescu a mai spus că respectă termenul de graţie pe care l-a acordat Guvernului, 1 septembrie.
Ideea unei "dificultăţi" în relaţia cu guvernul pe tema reducerii cheltuielilor bugetare reia una din "tezele" sale de la Snagov când le-a reproşat miniştrilor Blaga, Berceanu şi Videanu că "pentru 30.000 de oameni care sunt clientela voastră sacrificaţi nouă milioane de alegători". De asemenea, potrivit unor surse participante la întâlnirea din 20 iunie, şeful statului ar fi avertizat că, dacă nu sunt aplicate măsurile de reformă, refuză să mai cauţioneze actualul Cabinet şi i-a acuzat pe unii miniştri de lipsă de solidaritate. Atunci Traian Băsescu a acordat Guvernului Boc, un termen de 60 de zile, până la 1 septembrie pentru ca aplicarea măsurilor de austeritate şi a programului de restructurare să-şi dovedească eficienţa. "S-a convenit să nu se discute până la 1 septembrie de remaniere. Sunt chestiuni mai importante decât remanierea. Preşedintele Băsescu ne-a spus să mergem încă o dată pe mâna lui, adică să ducem toţi restructurarea până la capăt", declara deputatul PDL Valeriu Tabără după această întâlnire.
Şeful statului s-a declarat împotriva unui nou împrumut la FMI, spunând că şansa României stă în cele 32 de miliarde de euro fonduri europene care aşteaptă la Bruxelles şi în faptul că ţara noastră nu are o datorie externă atât de mare ca Grecia sau alte ţări din UE. El a spus că dacă preţul nesacrificării ţării este plecarea unui partid din Guvern, atunci acel partid trebuie să plece. Băsescu a explicat , fără să dea nume, că a existat un partid "extrem de ferm", care a ameninţat că iese de la guvernare dacă se umblă la pensii. "Dacă preţul nesacrificării ţării este plecarea unui partid de la guvernare, să plece", a mai spus preşedintele. Cu toate acestea, şeful statului preferă un guvern minoritar, decât realizarea unei alte coaliţii majoritare, arătând că încercările sale de a aduce opoziţia la dialog s-au soldat "cu poziţii extrem de obraznice la adresa mea, cu aroganţă". Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat recent că Uniunea va ieşi de la guvernare dacă, după 1 ianuarie 2011, vor fi impozitate pensiile de sub zece milioane de lei vechi.
"Sper că Ministerul de Finanţe va începe pregătirea noului cod fiscal, în care toate veniturile să fie impozitate, că Ministerul Muncii va începe verificarea tuturor dosarelor de pensionare pe caz de invaliditate, iar toate programele administraţiei locale vor fi analizate", a mai spus Băsescu, afirmând că toate programele finanţate de administraţiile locale "au fost folosite pentru cumpărarea de voturi". "Dacă noi nu luăm măsuri de reducere a cheltuielilor pe cele două mari zone de cangrenă din bugetul României, la anul, în martie, va trebui să cerem un nou împrumut, care se va duce şi el în consum. Nu vom avea nici bani de diguri, nici de autostrăzi, nici de infrastructură feroviară", a spus şeful statului.
Cât priveşte era post-Băsescu în PDL, şeful statului a spus că până acum, furaţi de vâltoarea guvernării, reprezentanţii democrat liberalilor nu i-au ascultat sfatul de a pregăti o garnitură de lideri proaspeţi. "Vor plăti enorm", a avertizat Băsescu, precizând că nu este o viziune apocaliptică asupra viitorului PDL, ci una realistă.
ATAC LA FRUNDA PE LEGEA ANI: "ARE DE ASCUNS CEVA, EL ŞI CLIENTELA LUI"
Traian Băsescu l-a atacat pe senatorul UMRD Gyorgy Frunda pentru modificările aduse Legii ANI în Comisia senatorială pe care o conduce. "Domnul Gyorgy Frunda a avut o poziţie împotriva intereselor României nu pentru că e ungur, ci pentru că, probabil, are de ascuns ceva, el şi clientela lui", a spus Băsescu, întrebat cum comentează faptul că un membru al coaliţiei a contribuit la o schimbare importantă a unei legi care este monitorizată de Comsia Europeană. Preşedintele a spus că Frunda ştia foarte bine ce face şi că senatorul UDMR a pus deasupra intereselor ţării pe cele personale şi de grup. El a mai spus că pentru Frunda nu a contat faptul că România va fi desprinsă de Bulgaria şi va avea un raport din partea CE mai prost decât ţara vecină în ceea ce priveşte Justiţia. Preşedintele a spus, de asemenea, că România s-a compromis din punct de vedere al credibilităţii, el fiind obligat să promulge legea, deoarece potrivit Consituţiei, nu o mai poate trimite Parlamentului încă o dată pentru reexaminare.
Citește pe Antena3.ro