Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, la postul public de televiziune, că, deşi teoretic este posibilă intrarea României în Schengen, în martie 2011, practic acest lucru nu se mai poate, deoarece nu este posibilă decuplarea de Bulgaria, ţară care are două rapoarte negative.
Şeful statului a declarat că, teoretic, termenul martie nu e pierdut nici acum, în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.
"Practic nu se poate, pentru că Bulgaria are două rapoarte negative. Ultimele două nu sunt aprobate în CHEVAL, iar decuplarea României de Bulgaria nu este posibilă. În plus, încă sunt ţări care încearcă sa lege MCV-ul de accesul în Schengen, ceea ce, iar, este un impediment serios", a declarat Traian Băsescu.
Franţa şi Germania consideră însă că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar.
Finlanda s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului finlandez.
Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenta paşapoartele.
Şeful statului a declarat, vineri, la Bruxelles, că trimiterea la PE a documentului solicitat Consiliului de către europaralamentari privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu este permisă, săptămâna viitoare urmând să se organizeze o reuniune CAG pentru a se găsi o soluţie.
Băsescu a declarat, după reuniunea Consiliului European, că raportul respectiv are caracter secret, iar reglementările actuale nu permit trimiterea unui astfel de act la Parlamentul European, deşi europarlamentarii ar avea acces la document.
Comisia de libertăţi, justiţie şi interne din PE a decis să acorde un termen limită - 2 mai 2011 - până la care Consiliul să pună la dispoziţia europarlamentarilor rapoartele de evaluare Schengen privind România şi Bulgaria, în caz contrar urmând să se emită un aviz favorabil în lipsa documentaţiei.
Totodată, membrii Comisiei LIBE l-au mandatat pe preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu sarcina de a adresa Consiliului o nouă cerere oficială de punere imediată la dispoziţia deputaţilor europeni a documentelor de evaluare Schengen.