x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu ii cere oficial lui Tăriceanu să renunţe la Norica Nicolai

Băsescu ii cere oficial lui Tăriceanu să renunţe la Norica Nicolai

de Jurnalul National    |    08 Ian 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis astăzi o scrisoare premiewrului Călin Tăriceanu prin care ii cere să renunţe la nominalizarea Norică Nicolai pentru postul de ministru al Justiţiei.



Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis astăzi o scrisoare premiewrului Călin Tăriceanu prin care ii cere să renunţe la nominalizarea Norică Nicolai pentru postul de ministru al Justiţiei. Vă prezentăm textul integral al scrisorii:

"Stimate domnule prim-ministru,
Prin prezenta vă solicit să renunţaţi la propunerea de numire in funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicată in calitate de senator, nu este de natură să conducă la creşterea increderii in justiţia din Romănia, nici in răndul populaţiei, şi nici in răndul partenerilor noştri externi.

Funcţia de ministru al Justiţiei implică mult mai mult decăt indeplinirea condiţiilor legale pentru exercitarea oricărei alte funcţii de membru al Guvernului. Funcţia de ministru al justiţiei presupune, printre altele, "reputaţie neştirbită şi moralitate", ţinănd cont de faptul că ministrul justiţiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistraţi, care trebuie să dea dovadă de onorabilitate ce nu poate să fie umbrită de nici o faptă, şi cu atăt mai mult de una de notorietate publică. De asemenea, intrucăt ministrul Justiţiei este şi membru al CSAT, voi acorda o atenţie deosebită nominalizării pentru această funcţie.

Din păcate, reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită, după cum cunoaşteţi, de implicarea acesteia in incidentul prin care o rudă a domniei sale a fost introdusă in sala Senatului Romăniei, prin incălcarea Regulamentului. Legat de acest eveniment s-a creat impresia că ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, in mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din căte ştiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sancţionată cu avertisment pentru aceste fapte.

Urmare a redării publice a imaginilor desfăşurării acţiunilor doamnei Nicolai şi a rudei acesteia, a rezultat o reacţie negativă a opiniei publice.

Pentru cele de mai inainte, sunt nevoit să resping candidatura doamnei Norica Nicolai pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei, şi vă rog să desemnaţi o altă persoană care să intrunească condiţiile necesare şi indispensabile funcţiei de membru al Guvernului Romăniei şi de ministru al Justiţiei, ţinănd cont şi de prevederile incidente acestei demnităţi, inclusiv ale domeniului pe care il va coordona.

Avănd in vedere imperativul de a confirma prin fapte, şi nu doar declarativ, voinţa politică de a construi şi consolida o justiţie independentă, imi permit să vă sugerez opţiunea pentru un candidat necontroversat, capabil să impună respect din punct de vedere profesional atăt in faţa cetăţenilor, căt şi in relaţia cu magistraţii, independent din punct de vedere politic.

In ceea ce priveşte decizia dumneavoastră, vă reamintesc faptul că Romănia se află incă sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele următorului raport nu sunt dintre cele care să ne permită o abordare superficială a problemei justiţiei avănd in vedere involuţiile generate pe de o parte de prestaţia ultimului ministru al justiţiei, iar, pe de alta, de emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă şi legi de către Guvern şi Parlament. Aş dori să precizez că nu anticipez o aplicare a clauzei de salvgardare pe justiţie, ci doar vă solicit să găsiţi sau, impreună să găsim, soluţii pentru a diminua percepţia partenerilor noştri europeni că după aderarea la Uniunea Europeană nu ne-am mai respectat angajamentele.

Respingerea candidaturii s-a făcut ţinăndu-se cont de prevederile Constituţiei Romăniei şi a Deciziei Curţii Constituţionale nr.356/2007.

Traian Băsescu, Preşedintele Romăniei"
Departamentul de Comunicare Publică
08 Ianuarie 2008

×
Subiecte în articol: politic justiţiei ministru nicolai