Traian Băsescu, proaspăt candidat oficial al PMP pentru Primăria Capitalei, administrează prima lovitură sub centură liberalilor. Fostul președinte declară că va cere PNL să-i dea înapoi numele și sigla PDL. Băsescu arată că, sub PDL, a câștigat trei mandate de primar general și două de președinte, iar toți membrii PMP sunt “PDL-iști care nu au vrut să devină urmași ai lui Brătianu”, deoarece sunt urmașii lui Petre Roman”. În replică, Vasile Blaga, care a fost ultimul președinte al democrat-liberalilor, susține că pretențiile lui Băsescu sunt absurde, întrucât “continuatorul PDL este PNL”.
Campania electorală a lui Băsescu a demarat în forță și, așa cum era de așteptat, toate tunurile sunt îndreptate asupra PNL, pe care vrea să se răzbune pentru că nu l-a cooptat în “alianța de dreapta”, alături de USR. Eurodeputatul PMP, candidat la Primăria Capitalei, a precizat că va avea negocieri cu partidul lui Ludovic Orban, “să ne permită să reluăm numele tradițional PDL, care este un partid care a dat două funcții de președinte al României și trei mandate de primar general (două ale lui Băsescu și unul al lui Videanu – n.red.). Este un partid care și-a răsturnat propria istorie, intrând, mult prea ușor, în tradiția Brătienilor”. Conform lui Traian Băsescu, este încă incert modul în care se va încheia un acord cu liberalii în acest sens, arătând că nu este clar în ce condiții a fost radiat PDL. Trebuie să ne înțelegem cu ei, fără procese inutile. (…) Toți membrii PMP sunt PDL-iști. PDL-iști care n-au vrut să devină urmași ai lui Brătianu. Au zis <
Blaga: PNL este PDL
În 2014, a demarat procesul de fuziune prin absorbție dintre vechiul PDL și vechiul PNL, liberalii înghițind, practic, fostul parid al lui Traian Băsescu. Ultimul președinte al PDL, Vasile Blaga, în prezent europarlamentar PNL, dorind să-l contraatace pe “Petrov” în demersul său, a recunoscut că actualul PNL este de fapt vechiul PDL. “Nu se poate prelua denumirea vechiului Partid Democrat Liberal, acest partid dispărând în urma fuziunii cu PNL. Nu se poate face în niciun fel. Noi am făcut fuziune prin absorbție și, din momentul în care se fac fuziuni prin absorbție, celălalt partid, bineînțeles, dispare. Continuatorul vechiului PDL este PNL și atât. Nu vreau să comentez ceea ce spune domnul Traian Băsescu. Este în precampanie. Treaba dumnealui ce declară”, a afirmat, pentru Știri pe Surse, eurodeputatul Vasile Blaga.
Apropouri pentru retragerea lui Nicușor Dan
Iar atacurile PMP împotriva PNL și USR nu se opresc aici. Liderul formal al PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, susține că intrarea în cursa pentru Primăria Capitalei a lui Traian Băsescu nu o ajută pe Gabriela Firea. În schimb, Tomac îi acuză pe liderii USR că nu și-au dorit un front comun anti-PSD în Capitală.
Iar deputatul PMP Robert Turcescu îi provoacă direct pe liberali să renunțe la candidatura lui Nicușor Dan. Într-o postare pe contul său de socializare, Turcescu scrie: “Să zicem așa, că suntem la jumătatea lunii septembrie, că mai sunt zece zile până la momentul alegerilor și, ce să vezi, în absolut toate sondajele Traian Băsescu este dat favorit ca intenție de vot cu multe procente în fața lui Nicușor Dan. Voi, susținătorii și/sau votanții lui Nicușor Dan, îi veți cere candidatului PNL-USR-PLUS să se retragă din cursa electorală pentru ca voturile să nu se risipească și să fie învins, astfel, candidatul PSD, madam Firea? Ei, acum să vă văd”.