x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa vreo ţară

Băsescu: România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa vreo ţară

02 Oct 2013   •   13:04
Băsescu: România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa vreo ţară
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Președintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, arătând că vicepremierul rus Dmitri Rogozin "când se trezește întâi face o declarație la adresa României și apoi își bea ceaiul".

Șeful statului l-a primit miercuri pe președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, aflat în vizită de stat în România, cu care a susținut o declarație comună.

Cei doi oficiali au fost întrebați cum comentează declarația vicepremierului rus Dmitri Rogozin potrivit căreia România planifică integrarea Republicii Moldova în UE, iar apoi anexarea acesteia la țara noastră.

"Să dea Dumnezeu să reușim cu integrarea în Uniunea Europeană. România nu și-a declarat niciodată intenția de a anexa vreo țară, dar bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetățeni europeni și noi și cetățenii Republicii Moldova, vom vorbi aceeași limbă, vom avea mai mult sau mai puțin aceleași obiective, vom avea aceeași istorie în interiorul UE. Declarații de acest tip ale demnitarului rus nominalizat sunt frecvente. El cum se trezește face o declarație, întâi la adresa României, după care bănuiesc că-și bea ceaiul sau, mă rog, ceva", a răspuns Băsescu, citat de Agerpres.

Șeful statului a punctat că România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova.

"România a fost primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova și acest lucru trebuie subliniat vizavi de declarațiile faimosului demnitar rus", a afirmat Băsescu.

Președintele Estoniei a arătat că singura anexare a fost cea a Estoniei, Letoniei și Lituaniei și Basarabiei.

"Acestea sunt cazuri de anexare. Ceea ce este ciudat este că nu au recunoscut că au anexat așa ceva, însă acestea sunt cazurile pe care le știu eu", a spus Toomas Hendrik Ilves.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat, miercuri, pe contul sau de Twitter, întâlnirea președintelui Traian Băsescu cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman. Rogozin afirmă că președintele român planifică integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, apoi anexarea acesteia de către România.

×