x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu s-a ales cu plîngere penală

Băsescu s-a ales cu plîngere penală

de Lavinia Dimancea    |    12 Iul 2008   •   00:00
Băsescu s-a ales cu plîngere penală

PSD va depune o plîngere pe­nală împotriva preşedintelui Traian Băsescu cu privire la retrocedarea ilegală a blocului Ciclop. Social-democraţii au luat decizia în urma an­che­tei publicate pe această temă la începutul săp­tă­mî­nii de Jurnalul Naţional.

PSD va depune o plîngere pe­nală împotriva preşedintelui Traian Băsescu cu privire la retrocedarea ilegală a blocului Ciclop. Social-democraţii au luat decizia în urma an­che­tei publicate pe această temă la începutul săp­tă­mî­nii de Jurnalul Naţional.


Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cel care a propus ieri depunerea plîngerii penale împotriva şefului statului pentru abuz contra intereselor publice şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, solicitarea sa fiind aprobată cu unanimitate de vo­­turi de membrii Consiliului Na­ţional al PSD. Mazăre a venit în fa­ţa colegilor săi cu plîngerea deja scrisă şi a explicat că aceasta este întemeiată pe articolul publicat în Jurnalul Naţional cu privire la retrocedarea ilegală a clădirii Ciclop de Traian Băsescu pe vremea cînd acesta era primarul general al Capi­ta­lei. Mazăre a cerut cu in­sistenţă pre­şe­dintelui de şedinţă, Adrian Năstase, să supună la vot so­licitarea sa, după ce mai încercase o dată înainte, în timpul reuniunii Consiliilor Na­ţi­o­nale PSD+PC. Atunci, Ma­zăre îl acuzase pe Bă­ses­cu că “pozea­ză în cavalerul drep­tă­ţii”, dar că este plin de “bube rîioase” şi dăduse ca exemplu retrocedarea Ciclop, făcută într-un “mod re­vol­tă­tor de ilegal”. “Sînt curios să văd cum va analiza Daniel Morar această anchetă”, a spus Mazăre, care precizase ante­rior că a venit la şedinţă în “ţinută militară” pentru că de patru ani este “în război cu pro­cu­ro­rii politici ai lui Băsescu”. În replică, şeful statului a transmis prin intermediul pur­tă­to­ru­lui său de cuvînt că regretă lip­sa de maturitate a liderilor social-de­mo­craţi, care încearcă să creeze im­presia că toţi ceilalţi oameni politici sînt ca ei.


POLIŢIE POLITICĂ. Traian Băsescu a fost ieri şi ţinta atacului lui Miron Mitrea, care a acuzat “po­li­ţia po­litică” a şefului statului. “Pre­şe­dintele PD-L, Traian Băsescu, con­tro­lea­ză majoritatea serviciilor de informaţii, şi noi ştim asta pe pielea noastră. Nu avem, dintre cei de aici, nici măcar unul dintre noi telefoa­nele neascultate. Toţi sîntem ascultaţi şi monitorizaţi minut cu minut”, a acuzat Mitrea. Liderul PSD, Mir­cea Geoană, care a fost nominalizat în cîteva rînduri, atît de pesedişti, cît şi de conservatori, ca viitor “prim-mi­nistru” (alături de Adrian Năstase, în calitate de viitor candidat la Pre­şe­dinţie), a lovit şi el în “guvernarea B­ă­­sescu-Tă­ri­cea­nu”, spunînd că este corigentă la toa­te materiile şi s-a ară­tat convins că, după alegerile din toamnă, PSD şi PC vor forma noul gu­­vern, unul mai “bun” decît cele con­duse de Năstase sau Văcăroiu. Pre­şedintele de onoare al social-de­mo­craţilor, Ion Iliescu, a ţinut însă să-l tempereze pe Geoană şi pe cei­lalţi pesedişti, atenţionîndu-i că sco­rul de 28%, ob­ţi­nut de partid la lo­ca­le, nu asigură “guvernarea la parlamentare”. “Să judecăm cu realism, cu echilibru, fără infatuare, fără friptu­rism. Unii se gîndesc la fotolii, la fap­tul că vor deveni miniştri. Cum vor ei cu asemenea preocupări să fa­că din acest partid o forţă penetrantă, convingătoare? Deci, mai multă modestie, mai multă decenţă, responsa­bi­litate, realism şi echilibru”, a cerut Iliescu.

 

Oferta de guvernare în dezbatere public

Consiliul Alianţei PSD+PC a lansat ieri în dezbatere publică oferta de guvernare pentru 2008-2012. În discursul rostit în cadrul Consiliului Alianţei, li­derul con­ser­vator Daniela Popa a spus că PSD şi PC “au obligaţia” de a scoa­te România din criză. Ea le-a cerut membrilor PC să se mobili­ze­ze cu toate forţele pentru cîş­ti­ga­rea, împreună cu PSD, a ale­ge­ri­lor parlamentare şi pentru formarea unui guvern stabil, iar ale­şilor locali “să-şi scoată birourile în stradă, lîngă cetăţeni”. Potrivit liderului PSD, Mircea Geoană, Alianţa PSD+PC îşi propune să ridice salariul minim pînă la 1.000 RON, să coreleze salariul mi­nim pe ţară cu valoarea coşului minim de consum, să construiască opt stadioane la nivelul stan­dardelor UEFA şi cîte 1.000 km de autostradă şi căi ferate. Oferta de guvernare a PSD şi PC se bazează pe păstrarea impozitului pe profit la nivelul actual de 16%. Geoană a susţinut că ce­tă­ţe­ni­lor care au salarii mai mici decît salariul mediu brut trebuie să li se aplice 10% cota de impozitare, iar celor care au salarii mai mari decît nivelul salariului mediu brut trebuie să li se aplice 16%.

  • Dana Piciu
×
Subiecte în articol: basescu politic psd