x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu serbează lovitura “322”

Băsescu serbează lovitura “322”

de Lavinia Dimancea    |    16 Mai 2009   •   00:00
Băsescu serbează lovitura “322”
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Traian Băsescu nu s-a ţinut de cuvânt să meargă trimestrial în Piaţa Universităţii, dar îşi respectă angajamentul de a-i primi pe români în fiecare lună de mai la Cotroceni. Mâine, şeful statului sărbătoreşte doi ani de la victoria repurtată împotriva celor "322" şi deschide pentru simpatizanţi şi curioşi porţile palatului prezidenţial.



Este al doilea an în care Cotroceniul organizează "Ziua porţilor deschise", prima ediţie care a marcat împlinirea unui an de la invalidarea prin referendum a demiterii preşedintelui aducând peste 40.000 de vizitatori. Spre deosebire însă de anul trecut, Traian Băsescu s-a gândit anul acesta să fie mai darnic cu cei care vor să vadă unde şi în ce condiţii lucrează şeful statului român, oferindu-le accesul în mai multe locuri ale palatului.

Pe lângă grădini, Muzeul Cotroceni, holurile şi saloanele unde au loc de obicei primirile oficiale, vizitate în 2008, cei care vor călca mâine pragul Cotrocenilor vor avea acces în plus la biroul preşedintelui şi la sala în care se desfăşoară, departe de ochii presei, şedinţele CSAT. Drept bonus, vizitatorii prezidenţiali vor putea vedea şi elicopterul folosit de şeful statului în deplasări şi, prin grija preşedintelui, vor fi încântaţi de fanfara regimentului de gardă şi protocol al palatului.

Dacă îl vor vedea în carne şi oase pe preşedinte, încă nu se ştie, pentru că Administraţia Prezidenţială nu a anunţat dacă şeful statului se va afla sau nu la serviciu, pentru mâine apărând doar informaţia că şeful statului este aşteptat în Maramureş, la Tânjaua de la Hoteni.

A ÎNTÂRZIAT LA ÎNTÂLNIRE
Anul trecut, şeful statului a ajuns târziu la Porţile deschise. Aflat pe Litoral, a reuşit să-şi facă apariţia la Cotroceni abia în cursul după-amiezii, el explicând că în primă fază nu a vrut să vină, pentru a nu fi acuzat de manifestări electorale, dar, sfătuit de consilieri, a hotărât că este obligat să-şi joace rolul de gazdă.

Tot atunci, şeful statului şi-a anunţat decizia de a-i invita pe doritori să urce an de an Dealul Cotrocenilor. "Este un an de când, pentru prima dată de la război încoace, românii au decis altfel de cum a decis într-o vreme Marea Adunare Naţională, într-o vreme Parlamentul.

Este, cred, o zi care va trebui să rămână în calendarul fix al Cotroceniului ca «Ziua porţilor deschise» la fiecare dată de 19 mai", proclama şeful statului, susţinând că ziua în care românii au votat împotriva suspendării sale din funcţie este "o zi a românilor" în care aceştia au fost mai puternici decât Parlamentul.

Traian Băsescu nu este primul preşedinte care organizează Ziua porţilor deschise. Ion Iliescu este cel care a făcut o tradiţie din acest lucru, el deschizând în timpul mandatelor sale uşile Cotrocenilor de două ori pe an: de ziua de naştere, în martie, şi de Sf. Ion.

De altfel, Băsescu nu a uitat acest amănunt anul trecut şi l-a taxat pe fostul şef al statului.

SĂGEŢI CĂTRE ILIESCU
"Nu am criticat niciodată aceste manifestări. Dacă a existat ceva, şi puteţi să luaţi toată lista de declaraţii pe care le-am făcut, în cei 12 ani de când sunt în politică, niciodată nu am criticat vreo Zi a porţilor deschise. Singurul lucru care e discutabil este dacă faci Ziua porţilor deschise de ziua ta sau cu ocazia unui eveniment, asta e altceva", declara critic Băsescu. În timpul mandatului său, Emil Constantinescu a organizat, la rândul său, "Ziua porţilor deschise", inclusiv cu ocazia zilei sale de naştere, 19 noiembrie.

×
Subiecte în articol: politic statului şeful deschise