Preşedintele Traian Băsescu a trasat, azi, într-o declaraţie la Cotroceni, teme de dezbatere pentru campania electorală la alegerile europarlamentare, afirmând că dacă partidele şi candidaţii nu le vor atinge, va fi nevoit să explice chiar el importanţa acestor subiecte.
Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui:
* Nu o să am lucruri extrem de interesante în această declaraţie, dar mi s-a părut important să trag un semnal de alarmă legat de desfăşurarea campaniei electorale în prima zi de campanie. Din păcate, în perioada preelectorală nu au părut a se prefigura nişte teme de interes pentru politicieni, pentru mass-media. Aş vrea să vă prezint pe scurt o listă de teme de care depinde viaţa noastră, a românilor. Aş sugera câteva teme de dezbatere în care, dacă este nevoie, sunt gata ca în decursul acestei campanii să particip la discuţii pentru ca electoratul din România să înţeleagă foarte bine miza acestor alegeri. Presa le declară fără miză prea mare, ceea ce e profund greşit. Leagă mizia acestei alegeri de prefigurarea liniei de start pentru alegerile prezidenţiale.
* Primul şi cel mai uşor de abordat este accesul României în spaţiul Schengen. Parlamentarii sunt extrem de importanţi în a face presiune pe statele membre şi a argumenta de ce România poate începe procesul de aderare, plecând de la ideea că intrarea în Schengen şi adoptarea monedei euro sunt elemente profunde care ţin de integrarea în UE.
* O altă temă este modul în care din PE poate fi susţinut procesul de apropiere şi ulterior de integrare a Republicii Moldova în UE. E un obiectiv major pentru România.
* Aceste alegeri vor prefigura numele şefului Comisiei Europene. Dacă vor câştiga socialiştii va fi domnul Martin Schulz. Dacă vor câştiga Popularii va fi Jean-Claude Juncker. Ar fi interesant de văzut de ce Juncker şi nu Schulz. Pentru Schulz anexarea Criemeii era un fapt împlinit. Probabil aşa va gândi şi dacă vor urma alte anexări. La fel cum grupul socialist a fost foarte greu de convins să dea un vot pentru Republica Moldova, în timp ce popularii au susţinut să se dea o şană Repubilcii Moldova. Ce e mai de interes pentru România, să avem un preşedinte socialist sau unul popular? Trebuie să ne uităm şi la dimensiunile ţărilor. Nu cuvma riscăm să dăm puteri prea mari unui stat şi aşa prea puternic (Germania n.r.) prin aducerea domnului Schulz ca preşedinte al CE?
* Un alt subiect extrem de important. România face eforturi de ani buni ca problema integrării roma să fie acceptată ca o problemă a UE şi nu a României. Au fost uşoare progrese, dar vedem declaraţii la tot pasul în care se cere României să rezolve problema. Este un alt subiect de dezbatere în campanie.
* Europa a descoperit acum cât de dependentă este de resursele energetice din Federaţia Rusă. Ne schimbăm dependenţa către SUA sau statele din Golf sau dăm prioritate resurselor proprii, eventual explorării gazelor de şist?
* Creşterea economică, reindustrailizarea Europei. Cea mai mare parte a industriei UE este în afara Europei. Nu putem asigura prosperitate numai din servicii. Producţia industrială are o pondere de doar 15% în UE.
* Politicile de ocupare a forţei de muncă. Europa are un nivel al şomajului fără precedent. Putem discuta cum cheltuim banii alocaţi de UE pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri. Sunt 106 milioane de euro puşi la dispoziţia României pentru crearea de locuri de muncă de la 1 ianuarie 2014. Au trecut deja patru luni.
* Vrem o Comisie Europeană mai puternică sau mai slabă? O Comisie mai puternică înseamnă o cedare de suveranitate mai mare către Bruxelles, una mai slabă o reducere a nivelului de integrare. Vrea România o UE mai integrată, să ne îndreptăm spre Statele Unite ale Europei, sau vrea electoratul de la noi să stăm cât mai departe de cedarea de suveranitate?
* Utilizarea banilor europeni este un alt subiect pentru români. Avem MCV-ul. S-au făcut toate declaraţiile că mecanismul de verificare la care este supusă România va continua. Care este poziţia partidelor care participă la campania electorală? Vom avea 32 de reprezentanţi în PE. Este extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziţia pe care România o are şi să susţină poziţia României în mod unitar.
* Sunt subiecte foarte importante care dacă ar fi dezbătute ar asigura şi o prezenţă mai mare la vot. Miza este să avem un procentaj cât mai mare de români care participă la acest vot. La ultimele alegeri, media europeană a fost de 43%. Prezenţa în România a fost de 27%. A doua zi după alegeri se evaluează nivelul de europenizare a unei ţări şi după prezenţa la vot. Ar fi extrem de important ca politicienii să asigure prezenţa la vot prin aceste dezbateri.
* Sunt gata să particip la dezbateri care să-i ajute pe români să înţeleagă importanţa temelor pe care le-am enunţat. Nu vreau să fiu nici diriginte, nici să dau partidelor teme. Am făcut nişte sugestii care pot fi în interesul românilor. Dacă voi constata că partidele nu fac astfel de dezbateri, nu o să am ce să fac şi voi încerca să explic eu temele de interes major pentru România.