x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Vreau să continuăm ceea ce a rămas nefăcut după cei 10 ani la Cotroceni

Băsescu: Vreau să continuăm ceea ce a rămas nefăcut după cei 10 ani la Cotroceni

24 Oct 2015   •   21:15
Băsescu: Vreau să continuăm ceea ce a rămas nefăcut după cei 10 ani la Cotroceni
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Congresul de înfiinţare a Mişcării Populare, că a decis să preia, din nou, conducerea unei formaţiuni politice pentru a împărtăşi din experienţa acumulată prin prisma funcţiilor deţinute anterior, dar şi pentru continuarea a ceea ce a rămas nefăcut după cei 10 ani ai săi ca şef al statului.

"Este o formaţiune politică destinată românilor.(...) Am avut multe ezitări înainte de a decide să mai conduc o moţiune pentru preşedinţia unui partid, a unei formaţiuni politice. În cele din urmă am luat decizia să o fac, deşi trebuie să recunosc, nu mai am nimic de experimentat în politică(...)Atunci când am decis să conduc această moţiune a fost o decizie pe care am luat-o după multe zile de discuţii şi cu cei care conduceau Mişcarea Populară dar, mai ales, cu soţia şi cu fiicele.(....) Mi-a fost foarte greu să le conving, dar până la urmă am reuşit. Dacă am convins eu de atâtea ori pe români să mă voteze, am reuşit şi cu soţia. (...)Vreau să înţelegeţi că, poate, pentru prima dată în România, în fruntea unei moţiuni se aşează un om care nu mai vrea nimic pentru el. Eu nu mai am ce să ajung, dar vreau să conducem acest partid pentru continuarea a ceea ce a rămas nefăcut după cei 10 ani pe care i-am petrecut la Cotroceni ", a spus Băsescu în discursul susţinut înaintea votului pentru şefia formaţiunii.

El a adăugat că nu întâmplător a avut parte de două suspendări din funcţie, afirmând, aşa cum a spus şi la finele mandatului, că "a îngenuncheat sistemul, dar nu l-a înfrânt definitiv". "Şi am o datorie de onoare, să rămân alături de un partid până când vechile structuri nu vor mai influenţa viaţa economică, viaţa socială, viaţa politică şi, mai ales, deciziile politice", a subliniat Băsescu.

El a opinat că instituţiile statului sunt departe de a fi la înălţimea poporului român. ''Eu, ca om care am văzut de la altitudinea de la care poţi să vezi în mod egal şi poporul tău şi instituţiile statului tău, vă pot spune cu certitudine că instituţiile statului român sunt departe de a fi la înălţimea poporului român. Acest lucru trebuie să-l rezolvăm împreună. Este un deficit al celor 10 ani ai mandatului meu. Instituţiile încă sunt mult sub aspiraţiile, sub determinarea şi sub capacitatea poporului român de a fi un popor european. Instituţiile trebuie să ajungă la nivelul poporului", a declarat fostul preşedinte.

Băsescu a mai spus că este nevoie de modernizarea în continuare a statului român.

"Eu cred că, aşa cum sunt ele, partidele existente şi-au îndeplinit misiunea istorică, şi au atins cele două obiective fundamentale de politică externă şi obiectivul fundamental de politică internă. Cel de politică internă: avem instituţiile specifice unei democraţii. Ce ne nemulţumeşte este că nu funcţionează încă aşa cum ar trebui să funcţioneze într-o democraţie. În ce priveşte obiectivele de politică externă, cele două obiective fundamentale, intrarea în NATO şi în UE au fost atinse cu aceste partide ale tranziţiei(...) Nu am avut niciun partid adversar al intrării în NATO, nu am avut niciun partid adversar al intrării în UE, dar a venit timpul schimbării şi în clasa politică. Poate vă vine să râdeţi că unul dintre cei mai experimentaţi oameni politici ai tranziţiei vine şi spune că a venit timpul schimbării. Poate fi un paradox, în acelaşi timp poate fi şi o explicaţie. Explicaţia este că este păcat să plec cu experienţa acumulată în cele mai înalte funcţii ale statului român fără să n-o împărtăşesc, fără să nu o dau unora care vin după mine", a declarat fostul şef al statului.

El a enumerat printre priorităţile care trebuie avute în vedere pentru dezvoltarea în continuare a României - Infrastructura, Educaţia, Sănătatea, Armata, Agricultura, Securitatea naţională şi întărirea relaţiei cu românii din afara graniţelor.

×
Subiecte în articol: traian basescu miscarea populara