x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătălie pentru Primăria Iaşi

Bătălie pentru Primăria Iaşi

20 Mai 2008   •   00:00
Bătălie pentru Primăria Iaşi

ALEGERI ● Edilul PSD – În poll-position
În 2004, fostul portocaliu, PD-istul Dan Cîrlan, a fost învins clar de edilul-şef al Iaşiului, pesedistul Gheorghe Nichita, candidat pentru un nou mandat. Un alt candidat important din cei 15 cîţi s-au înscris în cursa pentru Primărie este ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.



ALEGERI ● Edilul PSD – În poll-position
În 2004, fostul portocaliu, PD-istul Dan Cîrlan, a fost învins clar de edilul-şef al Iaşiului, pesedistul Gheorghe Nichita, candidat pentru un nou mandat. Un alt candidat important din cei 15 cîţi s-au înscris în cursa pentru Primărie este ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.

Un început de campanie în forţă, caracterizat prin nelipsitele acuze reciproce, de această dată lansate încă din start. Dacă în 2004, înainte de pornirea în cursa electorală, animozităţile au creat  puţine valuri în tribuna alegătorilor ieşeni, în acest an surprizele s-au ţinut lanţ. Singurul candidat independent, creatoarea de modă Irina Schrotter, s-a retras, anunţînd că-l sprijină pe candidatul PD-L, fostul rector Dumitru Oprea. Oprea, profesor în economie, criticat de mulţi pentru inflexibilitate, este de altfel singurul care poate reprezenta o ameninţare la adresa unui nou mandat pentru Nichita. La distanţă de circa 15, pardon!, 12 stele, vine şi candidatul PNL, Cristian Adomniţei.


DEZAVANTAJE. La alegerile locale din acest an se înfruntă 15 candidaţi pentru Primărie şi tot atîţia pentru Consiliul Judeţean, în condiţiile în care preşedintele acestei din urmă instituţii se va alege, în premieră, prin vot uninominal. La Primărie, şanse par să aibă, după cum afirmă politologii ieşeni, în special, Gheorghe Nichita (PSD), Dumitru Oprea (PD-L) şi Cristian Adomniţei (PNL). Fiecare dintre aceşti trei candidaţi are avantaje, dar şi dezavantaje. Gheorghe Nichita are drept atu faptul că a deţinut mandatul de primar din 2004 pînă acum, în 2003 asigurînd şi interimatul în această funcţie (după ce Constantin Simirad s-a retras în favoarea postului de ambasador în Cuba), în acelaşi an fiind, timp de şase luni, viceprimar. Dezavantajul este reprezentat de faptul că nu şi-a onorat toate promisiunile din 2004, unele fiind uitate, iar altele amînate. Dumitru Oprea, actual europarlamentar, a fost recunoscut ca unul dintre cei mai buni rectori ai Universităţii "Al.I. Cuza", pe care a condus-o timp de un deceniu. Este renumit pentru metodele sale de management, dar este dezavantajat de aerul său de intelectual rece, care pare să se apropie greu de oameni. Candidatul PNL, Cristian Adomniţei, actual ministru al Educaţiei, a fost în ultimii ani parlamentar, înainte deţinînd însă un mandat de consilier judeţean. El consideră că tinereţea sa este un avantaj, însă rivalii politici spun că gafele pe care le-a făcut în ultima perioadă constituie un dezavantaj. La Consiliul Judeţean au intrat în cursă tot 15 candidaţi, printre aceştia numărîndu-se Constantin Simirad, primar al Iaşului timp de aproape 12 ani, ambasador al României în Cuba, profesor universitar. Dan Cîrlan, candidatul PD-L, actual senator, a luptat şi pentru Primărie în 2004, pînă atunci fiind consilier local. Traian Dobre, şi el fost senator în timpul guvernării PSD 2000-2004, este acum un alt candidat cu şanse, însă din partea PNL.


PROMISIUNI NEÎNDEPLINITE. La alegerile din 2004, principalii candidaţi au venit cu promisiuni oarecum diametral opuse. În timp ce Gheorghe Nichita a vorbit în principal despre rezolvarea problemelor cu impact social, începînd cu reabilitarea termică a reţelei de termoficare, realizarea de parcări, rentabilizarea Regiei Autonome de Transport Public, construirea unei gropi ecologice pentru deşeuri, a şoselei de centură a oraşului, ajutorarea bătrînilor şi a celor cu venituri modeste, precum şi găsirea unei soluţii pentru cîinii vagabonzi, Cîrlan a promovat o idee economică, susţinînd că va aduce înapoi la Iaşi "capitala economică a Moldovei", municipiul de pe Bahlui pierzînd de-a lungul timpului în favoarea Bacăului multe centre regionale de instituţii.


REPROŞURI. Lui Nichita încă i se reproşează că nu a rezolvat unele probleme: oamenii se plîng în continuare de lipsa locurilor de parcare, parcă din ce în ce mai puţine în loc să fie mai multe, nerezolvarea problemei cîinilor vagabonzi, a rentabilizării RATP (care a ajuns cu sechestrul pînă şi pe motorină din cauza datoriilor către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene) şi amînarea construirii şoselei de centură. De cealaltă parte, primarul se poate lăuda însă cu obţinerea unui credit important pentru reabilitarea sistemului de termoficare şi cu unele măsuri cu caracter social. A rămas însă o mare durere a ieşenilor şoferi: drumurile arată la fel de rău ca şi acum patru ani, iar calea de rulare a tramvaielor, pentru a cărei reabilitare s-a făcut un alt împrumut, nu este nici ea prea diferită faţă de 2004. Acestea două sînt acum motive de atac din partea liberalilor, care susţin pe de o parte că, deşi Iaşiul a primit bani pentru reabilitarea tronsoanelor de drum naţional ce trec prin oraş, nu s-a făcut nimic (primarul susţinînd însă că Guvernul n-a alocat nici un leu), iar pe de altă parte că municipalitatea n-a fost capabilă să atragă fonduri europene. Însă actualul primar le cere ieşenilor încă un vot de încredere, el afirmînd acum că rezolvarea unor probleme necesită mai mult timp, mai ales că este greu să faci treabă bună cînd tu, ca edil PSD, ceri bani de la un Guvern PNL. Cît priveşte promisiunea lui Cîrlan, aceasta a fost şi nu prea onorată, în ciuda calităţii de senator a reprezentantului PD-L. Iaşiul a devenit centru pentru unele instituţii regionale, dar altele, precum E.ON Moldova, şi-au mutat sediul la Bacău. Iar investiţii străine nu prea au venit, singura de amploare fiind proiectul Palas, pentru care s-a bătut palma tot în timpul mandatului lui Nichita.

×
Subiecte în articol: politic nichita