x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bode, după violențele de la Palatul Parlamentului: Jandarmeria funcționează după o lege învechită

Bode, după violențele de la Palatul Parlamentului: Jandarmeria funcționează după o lege învechită

de Redacția Jurnalul    |    11 Mai 2023   •   16:30
Bode, după violențele de la Palatul Parlamentului: Jandarmeria funcționează după o lege învechită

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că autoritatea statului trebuie întărită și modernizată, deoarece Jandarmeria funcționează astăzi după o lege învechită. După protestul AUR, 45 de persoane au primit amenzi, iar patru au dosar penal.

Bode a spus, joi, că după protestele violente de miercuri, de la Palatul Parlamentului, cei care criticau inițiativa legislativă a prim-ministrului Nicolae Ciucă și a sa cu privire las modificarea Codului Penal astăzi le dau dreptate.

„Este absolut normal să asiguri cadrul legal pentru a protesta într-un mod pașnic, dar în momentul în care protestul devine unul violent, în momentul în care tu vii la protest cu muniție, în momentul când vii la protest cu gândul și cu mesaje de a ataca un demnitar sau orice cetățean din țara asta, protestul este unul violent, care trebuie să fie sancționat pe măsură. Cred că autoritatea statului trebuie întărită, cred că legislația trebuie întărită în acest sens, trebuie modernizată pentru a da forțelor de ordine să acționeze în parametrii anilor 2023, pentru că Jandarmeria funcționează astăzi după o lege, din punctul meu de vedere, învechită. Ceea ce s-a întâmplat acolo ați văzut, sancțiunile, până la acest moment, pentru că așa cum bine știți timp de șase luni de zile autoritățile statului pot identifica participanții la acest protest neauorizat, neasumat și pot fi sancționați. Până la acest moment au fost sancționați 45 de participanți cu amenzi însumate, contravenționale, la aproximativ 50.000 de lei. De asemenea au fost întocmite patru dosare penale, până în acest moment”, a spus ministrul de Interne.

În ceea ce privește cele două dosare penale întocmite în urma agresiunii asupra celor doi parlamentari, respectiv Ludovic Orban și Csoma Botond, după discuția pe care Lucian Bode a avut-o cu Poliția și cu cei doi demnitari, aceștia au spus că își rezervă dreptul de a depune în termenul legal o plângere penală.

„În interiorul Palatului Parlamentului există o instituție care răspunde de securitatea celor care intră în acest perimetru, poate și acolo măsurile de securitate trebuie revizuite pentru că e inadmisibil să ajungi să intri în Parlamentul României cu muniție, cu droguri, știți foarte bine că tot cei de la AUR au fost depistați în urmă cu câteva luni. Este regretabil ce s-a întâmplat dar forțele de ordine au acționat din punctul meu de vedere impecabil, nu au exagerat și au reușit să păstreze în siguranță perimetrul de protecție a Palatului Parlamentului, iar cei care s-au dedat la acte de violență vor plăti”, a mai spus Lucian Bode.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: lucian bode jandarmerie parlament