România trebuie să îşi reducă rapid deficitul bugetar pentru a nu risca retragerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) din acordul din acordul Stand-By şi compromiterea totală pe plan internaţional, consideră consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"Deficitul bugetar trebuie redus de la 9,1 la 6,8 la sută, şi asta trebuie să o facem rapid, până la finele anului. Creşterea fiscalităţii ar fi, însă, o soluţie sinucigaşă pentru România", a declarat, joi, consultantul financiar Bogdan Baltazar, prezent la Palatul Parlamentului, la o discuţie asupra măsurilor necesare pentru a se asigura ieşirea României din criză.
Baltazar consideră că România trebuie să se angajeze în acest proces pentru a nu risca "retragerea din cadrul acordului Stand-By a FMI şi compromiterea totală pe plan internaţional a României".
"Acest lucru ar însemna că vom ajunge să ne împrumutăm cu dobânzi de 12-13 la sută în euro', a spus consultantul financiar. 'Dacă se retrage FMI-ul, nu numai că nu mai avem acces la banii ieftini ai Fondului, cu o dobândă de 3,25, dar va fi o cădere extraordinară şi sunt foarte mulţi care se uită la ce se mai poate fura din România", a explicat consultantul financiar, subliniind că "în România se fură mai mult din interior decât din exterior".
În acest context, Bogdan Baltazar a afirmat că măsurile dureroase luate "sunt singurele care pot realiza reducerea deficitului bugetar, pentru că mărirea fiscalităţii, mai ales a TVA-ului, dar şi a cotei uncie, ar fi împotriva creşterii economice şi a sectorului privat". "Modificarea cotei unice şi crearea de diferenţieri între contribuabili ar fi sinucigaşă", consideră Baltazar, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, consultantul financiar a adăugat că aceste măsuri trebuie să fie însoţite de un program de relansare economică, "program care întârzie de un an şi jumătate, deşi a fost promis".
"Guvernul trebuie să vină cu un program de relansare economică adresat în special mediului privat, program care trebuie să realizeze restructurarea bugetară promisă de un an şi jumătate. Nu îmi vine să cred că au crescut unele categorii de cheltuieli bugetare pentru dotări, dar şi cu personalul", a subliniat Baltazar.
Potrivit sursei citate, reluarea creşterii economice este singura cale, împreună cu reducerea evaziunii fiscale care poate evita intrarea ţării în incapacitate de plăţi.
"Reluarea creşterii economice este singura cale, care, împreună cu reducerea evaziunii fiscale, a contrabandei, poate asigura o asistenţă socială civilizată, responsabilă, corelată cu productivitatea, care poate evita intrarea ţării în incapacitate de plăţi', a spus Bogdan Baltazar, care a adăugat că personal ar fi şi pentru alte măsuri de austeritate "deoarece aceasta trebuie să fie echitabil împărţită în societate".