icepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că protocolul dintre UDMR şi USL semnat în Bihor reprezintă "un mesaj foarte clar" către colegii din coaliţia guvernamentală că trebuie clarificate problemele existente la nivel local.
Borbely a spus că probleme legate de funcţionarea coaliţiei dintre PDL şi UDMR la nivel local se înregistrează în "cel puţin" alte două judeţe, respectiv în Satu Mare şi Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Am clarificat acest lucru deja, e un mesaj foarte clar către colegii din coaliţie, şi ştiu colegii acest lucru. Sunt cel puţin trei judeţe - şi vă pot spune care sunt - unde coaliţia nu funcţionează şi n-a funcţionat, practic, de la început: Satu Mare, Bihor şi Mureş. La Bihor, unii acum se trezesc. Ieri (joi - n.r.) a fost o furtună într-un pahar, pentru că din 2008 se ştia că la nivel local, datorită acelei coaliţii de atunci - liberalii au câştigat destul de puternic acolo - există o coaliţie PSD, PNL, UDMR la nivel local. Deci există această coaliţie, când se votează, aceasta este coaliţia în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Local (Oradea - n.r.)", a spus Borbely.
El a adăugat că relaţia cu PDL în Bihor, Satu Mare şi Mureş n-a funcţionat niciodată "ca lumea", iar protocolul semnat de reprezentanţii Uniunii cu cei ai USL în Bihor poate constitui un semnal clar către colegii de coaliţie din PDL, că trebuie clarificate problemele existente în unele judeţe.
"E un mesaj către colegii din coaliţie: după Congres, haideţi să mai avem o întâlnire cu organizaţiile judeţene, ca să clarificăm aceste lucruri. Deci sunt şi au fost semnale clare date de către noi, că nu funcţionează aceste lucruri", a spus Borbely.
El a precizat că protocolul dintre UDMR şi USL semnat în Bihor reprezintă doar "o decizie locală".
"E o decizie locală şi nu impietează în momentul de faţă asupra coaliţiei pe care o avem", a spus Borbely.
El a adăugat că protocolul pe care UDMR şi ceilalţi parteneri din coaliţia de guvernare ar fi trebuit să îl semneze până la Congresul Uniunii, care începe sâmbătă, "e în fază finală".
"Mai trebuie să trecem termene mai clare, sper să fie semnat săptămâna viitoare, cu termene clare şi ce vrem să facem în perioada următoare. Se discută la nivelul coaliţiei, am avut şi noi unele sugestii şi cred că săptămâna viitoare îl semnăm", a precizat el.
Întrebat dacă semnarea protocolului dintre UDMR şi USL în Bihor echivalează cu "arătarea pisicii" PDL, Borbely a repetat că acesta ar fi doar "un semnal politic local".
"Nu cred că neapărat trebuie să arătăm pisici sau alte animale, aceste lucruri s-au ştiut şi până acum, s-ar putea colegii din Bihor să fi dat un semnal, local, din punct de vedere politic. Acolo am înţeles că au fost unele probleme - a fost o decizie de separare a celor două secţii de la Teatru, a atacat-o prefectul. Trebuie analizate aceste lucruri. Dar un semnal clar e următorul: dacă nu ne adunăm acum, nu dăm mesaje clare - în continuare ce vrem să facem - vom avea o problemă. În acest sens, va fi semnat şi protocolul, sper, şi vom discuta şi cu aceste judeţe, unde e clar că nu funcţionează coaliţia (PDL-UDMR - n.r.)", a spus Borbely.
El a arătat că personal cunoştea situaţia problematică a coaliţiei PDL-UDMR din Bihor şi faptul că acolo reprezentanţii Uniunii colaborau cu cei din USL.
Situaţia este similară şi în Mureş, a arătat Borbely, care a evitat să spună dacă el crede că şi în acest judeţ UDMR ar putea semna un pact cu USL.
"N-am spus că n-am ştiut de problemele de la Oradea, am spus că această coaliţie (între UDMR şi partenerii USL - n.r.) din 2008 există la nivel local, nu e niciun fel de noutate sau surpriză. Acum au apărut problemele la teatru. Mureşul - nu ştiu când a funcţionat această coaliţie (PDL-UDMR - n.r.). Au fost declaraţii de la liderul PDL. În perioada următoare probabil vom chema acele judeţe care au o problemă, să vedem ce doresc. Sper că în orice partid, dacă un preşedinte de filială judeţeană calcă strâmb, preşedintele partidului îl întreabă, iar domnul Boc e preşedintele partidului. Nu ştiu dacă calcă sau nu strâmb domnul Dorin Florea. Coaliţia n-a funcţionat nici în CL, nici în CJ. Eu cât am putut am încercat să mediez, dar e problemă locală. Vina e a celor care nu înţeleg ce înseamnă un dialog şi o coaliţie care trebuie să funcţioneze pe baza unor reguli şi încalcă orice regulă în fiecare săptămână", a conchis Borbely.
Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi liderii USL din judeţ au semnat, joi, un protocol de colaborare cu o valabilitate până în anul 2016, prin care se obligă să formeze majorităţi în toate consiliile locale din judeţ şi să susţină în plan naţional parteneriatul început la Oradea.
Liderii celor patru partide au afirmat că la baza protocolului stau bunele relaţii dintre UDMR şi PNL Bihor începute în timpul guvernării Tăriceanu, când liberalii bihoreni au susţinut proiectele administraţiei judeţene şi municipale din Oradea, chiar dacă nu aveau niciun reprezentant în conducerea acestora.
Părţile semnatare, USL Bihor şi UDMR Bihor, au convenit pentru adoptarea unor direcţii de acţiune pentru "asigurarea unei administraţii eficiente şi responsabile", pentru "sprijinirea eficace a intereselor majore ale judeţului Bihor", pentru "susţinerea bunei convieţuiri interetnice şi interconfesionale" şi pentru "respectarea şi promovarea valorilor autentice morale, culturale, educaţionale şi profesionale".