x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii încep, luni, prima sesiune ordinară a anului 2016. Modificările la Codul penal şi Codul de procedură se află printre priorități

Deputaţii încep, luni, prima sesiune ordinară a anului 2016. Modificările la Codul penal şi Codul de procedură se află printre priorități

31 Ian 2016   •   18:00
Deputaţii încep, luni, prima sesiune ordinară a anului 2016. Modificările la Codul penal şi Codul de procedură se află printre priorități

Camera Deputaţilor începe, luni, prima sesiune ordinară a anului 2016 având în componenţă 382 deputaţi şi cinci grupuri parlamentare.

Camera Deputaţilor este convocată luni, la ora 16,00, într-o nouă sesiune parlamentară ordinară.

În prima zi de activitate, Biroul Permanent se va întruni pentru a-şi desemna noua componenţă, respectiv vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. Potrivit Regulamentului, alegerea se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare. Conform aceluiaşi Regulament, lista candidaţilor propuşi pentru Biroul permanent se supune în întregime votului Camerei Deputaţilor şi se aprobă prin vot secret cu bile. Următoarea şedinţă a Biroului permanent va avea loc după şedinţa de plen.

***
Camera are în prezent 382 de deputaţi, după ce 35 şi-au încetat mandatul înainte de finalizarea legislaturii. PSD a rămas cel mai numeros grup numărând 180 de membri, inclusiv cei ai UNPR, care, în această sesiune, îşi vor face grup separat. Grupul PSD este condus de Marian Neacşu.

Grupul PNL este al doilea ca mărime, are 116 membri şi este condus de Eugen Nicolăescu. Următorul este grupul ALDE, cu 24 de membri, condus de Bogdan Ciucă, UDMR - 17 membri, condus de Mate Andras, iar grupul minorităţilor naţionale are 17 membri şi este condus de Varujan Pambuccian. În Camera Deputaţilor mai există, de asemenea, 28 de deputaţi neafiliaţi.

ALDE şi PSD vor pierde câte un deputat în luna ianuarie. Astfel, fostul ministru al Economiei Daniel Chiţoiu a anunţat că se va retrage din viaţa politică pentru a se ocupa mai mult de activitatea profesională, afirmând că a renunţat la funcţia de secretar general al ALDE. Daniel Chiţoiu este în prezent deputat ALDE de Giurgiu. De asemenea, deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.

***

În noua sesiune ordinară deputaţii au ca priorităţi modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală, modificări care se află la Comisia juridică.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a solicitat preşedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, şi liderilor grupurilor parlamentare să facă demersuri pentru reluarea cu rapiditate, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea acestor modificări, în urma criticilor aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport MCV. Potrivit lui Zgonea, în acest moment, la nivelul Comisiei juridice, sunt înregistrate o serie de proiecte de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, dar şi multe decizii ale Curţii Constituţionale care aşteaptă să fie transpuse în legislaţia în materie. El susţine că stabilirea unui calendar, în maximum zece zile, cu termene clare şi ferme, care să fie prezentat în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi însuşit de către toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptării unui pachet legislativ coerent, în consens cu toţi actorii implicaţi şi cu respectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

De asemenea, în sesiunea care începe luni urmează să intre în dezbatere o serie de proiecte legislative, aflate în dezbatere publică, printre acestea numărându-se şi un proiect de lege care propune desfiinţarea taxei radio-tv.

Proiectul de act normativ prevede că veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din: donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate, alte venituri sau încasări realizate potrivit legii. Iniţiatorii, mai mulţi deputaţi PSD, arată în expunerea de motive că eliminarea taxei radio-tv este "o măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar în special de cei care văd în această taxă o măsură inechitabilă, fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisface exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie".

Un alt proiect de lege ce va fi dezbătut şi votat în această sesiune este cel care prevede ca situaţiile de incompatibilitate ale primarilor să fie verificate şi comunicate de prefect.

Mai exact, primarii nou aleşi vor fi obligaţi să îşi depună declaraţiile de interese la prefecturi, iar prefecturile vor fi cele care vor verifica dacă sunt situaţii neconforme şi/sau cu posibilele situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese, în termen de 10 zile de la primirea documentelor. În expunerea de motive iniţiatorul, un deputat liberal, spune că prin verificarea declaraţiilor de avere aleşii locali beneficiază de o minimă consultanţă, în acest fel fiind preîntâmpinate situaţii de natură să afecteze funcţionarea autorităţilor publice locale.

Alte proiecte de acte normative prioritate ale deputaţilor vizează reprezentarea cotelor de gen în politică, noua lege a salarizării publice, cea a adopţiei, a prevenţiei în sănătate, cea referitoare la conversia creditelor în valută sau privind creşterea transparenţei publice. De asemenea, în atenţia parlamentarilor se mai află un proiect de lege referitor la înfiinţarea la Târgu Mureş a Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România şi cel privind stabilirea cuantumului alocaţiei de stat în funcţie de vârsta copilului.

Sursa: Agerpres

×