x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidaturile la prezidențiale, faza pe dosare penale cu privire la semnăturile de susținere

Candidaturile la prezidențiale, faza pe dosare penale cu privire la semnăturile de susținere

de Ion Alexandru    |    26 Sep 2019   •   09:04
Candidaturile la prezidențiale, faza pe dosare penale cu privire la semnăturile de susținere
Sursa foto: DIANA OROS

Șapte candidați respinși de BEC, pe motiv că ar fi prezentat liste cu semnături de susținere susceptibile că ar fi falsificate, se vor alege cu plângeri penale la Parchet. Printre aceștia se numără și liderul Partidului Dreapta Românească, Viorel Cataramă, pe care Curtea Constituțională l-a readus în cursa electorală. Acesta acuză Biroul Electoral Central de abuz în serviciu și amenință, la rândul lui, cu plângeri penale și cu sesizări la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

 

Conform BEC, membrii Biroului au luat decizia de a sesiza organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza întocmirii listelor cu semnături prezentate de către Viorel Cataramă, Cătălin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănașu, Miron Cozma, Maria Minea și Bobby Păunescu, toți șapte depunând dosarele de candidat pentru alegerile prezidențiale.

Față de aceștia, Biroul Electoral Central a emis, săptămâna trecută, șapte decizii de respingere a candidaturilor, după ce a constatat că “un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul de minimum 200.000 de susținători”. Astfel, BEC, invocând Hotărârea Curții Constituționale nr. 4, din data de 22 septembrie 2019, conform căreia cerința semnării, ca element al listelor de susținători, intră sub incidența dispozițiilor din Codul Penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răsturnarea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile legii. În acest sens, BEC le-a făcut celor șapte plângeri penale.

 

Acuzații de discriminare și de abuz în serviciu

Anunțul Biroului Electoral Central l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleșoianu, care a renunțat să își mai depună candidatura, să reacționeze. Acesta scrie pe pagina sa de socializare că a renunțat la candidatură tocmai pentru că a descoperit foarte multe liste cu nereguli. “Am luat la mână fiecare listă și am constatat că, în ultima zi, persoane anonime încercaseră să mă bage direct în penal, trimițându-mi câteva zeci de mii de liste cu semnături xeroxate color”, dezvăluie Liviu Pleșoianu.

Viorel Cataramă a reacționat, la rândul lui, după anunțul BEC. Acesta amenință că va depune el plângere penală împotriva celor de la Biroul Electoral Central și de la Autoritatea Electorală Permanentă, pentru abuz în serviciu. Ba mai mult, el amenință și cu procese civile, și cu acțiuni la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, atrăgând atenția că BEC a decis să facă plângeri pe numele candidaților, cu toate că în lege se menționează foarte clar că răspunderea cu privire la colectarea semnăturilor aparține persoanelor implicate în mod direct și nemijlocit în această operațiune. Mai mult, omul de afaceri susține că atât el, cât și ceilalți șase colegi aflați în situația aceasta sunt discriminați, întrucât și în cazul dosarelor de candidați depuse la Biroul Electoral Central de către Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna sau Mircea Diaconu, instituția a constatat existența unor semnături aparținând unor persoane diferite care prezintă elemente de similitudine, însă BEC și AEP nu au găsit de cuviință să facă, și în aceste cazuri, plângeri penale.

 

 

 

 

 

×