x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiuariu: "ANI devine căţeluşul cu dinţi de lapte, priponit bine în lesa puterii"

Chiuariu: "ANI devine căţeluşul cu dinţi de lapte, priponit bine în lesa puterii"

28 Apr 2010   •   00:00

Liberalul Tudor Chiuariu a declarat că proiectul de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate introduce o diminuare a sancţiunilor în cazul conflictelor de interese, iar confiscarea averii devine o sancţiune descurajantă şi activitatea de control va fi subordonată politic.

"Prin proiectul Guvernului, ANI devine căţeluşul cu dinţi de lapte, priponit bine în lesa puterii", spune deputatul PNL Tudor Chiuariu despre proiectul de modificare a Legii ANI, ca urmare de declarării neconstituţionalităţii unor prevederi ale acesteia, de către Curtea Constituţională.

Tudor Chiuariu - ministru al Justiţiei în perioada în care a fost adoptată Legea 144/2007 privind ANI - a declarat, pentru MEDIAFAX, că proiectul transmis de Guvern nu asigură respectarea obligaţiei asumate faţă de UE şi nu poate atinge obiectivul de a avea un control eficient al averilor, incompatibilităţilor şi conflictelor de interese.

Potrivit Deciziei 928/2006 a Comisiei Europene, România s-a obligat să înfiinţeze o "agenţie pentru integritate cu responsabiităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţiale, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive", explică liberalul, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Înfiinţarea ANI a fost decisă în perioada mandatului Monicăi Macovei la justiţie, în prezent ea fiind europarlamentar PDL.

În proiectul propus de Guvernul condus de Emil Boc, agenţia nu are nicio atribuţie în sensul adoptării unor decizii obligatorii, iar sancţiunile nu numai că nu sunt descurajante, dar nici măcar nu sunt precizate, subliniază deputatul Tudor Chiuariu, avocat al Baroului Bucureşti.

"Confiscarea este o sancţiune descurajantă, pentru că, dacă ştii că există mari şanse să fii lipsit de folosul bunului dobândit într-un mod necuvenit, scade interesul de a-l dobândi", a declarat deputatul, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, "analiza", "transmiterea", "informarea" prevăzute de proiectul Guvernului nu sunt sancţiuni şi, în mod evident, ele nu sperie pe nimeni.

În opinia juristului, proiectul introduce o diminuare a sancţiunilor în cazul conflictelor de interese. În vechea lege, o persoană care a acţionat în conflict de interese avea o interdicţie de a ocupa o funcţie publică numită pentru o perioadă de trei ani (articolul 49, alineatul 4), în noul proiect, această perioadă este redusă la un an (articolul 12, alineatul 1).

Un alt efect al acestui proiect de lege este subordonarea politică a activităţii de control al averilor, mai arată deputatul.

În proiectul de lege al Guvernului, inspectorii de integritate nu se mai bucură de independenţa operaţională, în sensul că transmiterea rapoartelor de analiză către parchet sau organele fiscale se face pe baza deciziei conducerii Agenţiei, şi nu pe baza deciziei inspectorilor de integritate (articolul 20). Astfel, decizia trece dintr-o sferă apolitică, ai unor funcţionari publici numiţi prin concurs - inspectorii de integritate, într-o sferă politică, ale unor instituţii - parchetul şi ANAF - ai căror şefi sunt numiţi politic, arată parlamentarul liberal.

"Partidul Naţional Liberal doreşte să avem o lege eficientă privind controlul averilor, ceea ce nu pare să fie şi dorinţa Guvernului. Deviza Guvernului pare să fie repede şi prost. Derularea evenimentelor nu ne dă posibilitatea să facem amendamente şi să avem o dezbatere reală. Proiectul ne-a fost transmis marţi, în jurul orei 18.00, când a început o şedinţă a Comisiei având o altă temă, legea lustraţiei, care s-a terminat la ora 22.00", a declarat Tudor Chiuariu.

Dacă era de bună-credinţă şi dorea o dezbatere reală, Guvernul le-ar fi înaintat proiectul parlamentarilor spre studiu imediat ce a fost adoptat, în cursul după-amiezii zilei de luni, a adăugat liberalul.

"Câteva principii, agreate cu experţii Comisiei Europene, printre care independenţa operaţională a inspectorilor, sunt eliminate", a conchis Tudor Chiuariu.

Proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, iniţiat de Guvern, intră, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: politic