x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiul la greu! - Haos in Parlament

Chiul la greu! - Haos in Parlament

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    18 Noi 2005   •   00:00
Chiul la greu! - Haos in Parlament

Deputatii au absentat pe capete. Legile au fost adoptate fara cvorum. Un proiect a fost votat de doua ori. Asa a decurs sedinta de ieri a Camerei Deputatilor.

Deputatii au absentat pe capete. Un vicepresedinte al Camerei a facut pe secretarul. Legile au fost adoptate fara cvorum. Un proiect a fost votat de doua ori. In acest fel a decurs ieri sedinta de plen a Camerei Deputatilor.

Sedinta deputatilor a inceput ieri dupa doua ore de "chinuieli". Inca de la prima ora, presedintele de sedinta, liberalul Dan Radu Rusanu, a anuntat ca suspenda lucrarile pe motiv ca acestea nu se pot desfasura in lipsa unui secretar din partea opozitiei.

APEL NOMINAL. "Apel nominal", au cerut din sala reprezentantii Aliantei, constatand ca bancile Opozitiei erau aproape goale. Din partea PRM erau prezenti doar patru deputati, iar din partea PSD aproximativ 20. "Bine, atunci facem apel nominal", a fost de acord presedintele. "Sedinta a fost suspendata. Acum faceti apel nominal? Nu se poate", s-a ridicat din banca un deputat nemultumit. "Bun, redeschidem sedinta cu apel nominal", a anuntat senin Rusanu, moment din care intarziatii au inceput sa apara. Dupa ce catalogul a fost strigat de doua ori, s-a constatat ca cvorumul era indeplinit, dar pentru ca lucrarile sa fie continuate, vicepresedintele PSD Miron Mitrea a trebuit sa faca pe secretarul din partea Opozitiei.

RETROGRADARE. "Nu este regulamentar ca un vicepresedinte sa inlocuiasca un secretar", s-a revoltat independentul Daniel Ionescu. "Cine poate mult, poate si mai putin. Un vicepresedinte poate sa fie si secretar", a explicat insa Rusanu. Sedinta a fost suspendata timp de trei sferturi de ora, suficient cat sa ajunga secretarul de la PRM, Gelil Eserghep. Conservatorul Nicolae Popa a fost insa nemultumit. "Facem noi ce facem si ne dam in spectacol. Cand avem secretar nu avem cvorum, cand avem cvorum nu avem secretar, si uite asa ne jucam de-a baba oarba spre deliciul presei, care sigur ne ciufuleste. Asta facem noi. Taiem frunze la caini", a spus Popa.

VOT CU PROBLEME. In sedinta inceputa intr-o ora si ceva s-au votat pe articole... cinci proiecte de lege. La votul final au aparut problemele, neexistand cvorumul necesar. Secretarul Gelil Eserghep a semnalat ca nu este cvorum si ca in sala sunt vreo 145 de deputati. Dar in van. Proiectele au fost votate rand pe rand.

ABSENTEISM SI LA BUGET
Alesii nu s-au dat in vant nici dupa sedinta comuna de plen de dupa-amiaza, in care s-a dezbatut bugetul. Pentru ca in sala erau prezenti doar 184 de parlamentari, lucrarile au debutat cu apel nominal. Catalogul a reusit sa ii mai adune, dar nu au lipsit acuzatiile putere-opozitie. "E vorba de bugetul Guvernului, care trebuie sprijinit de majoritate. Sigur ca lipsesc si de la opozitie, dar ei au 280 de mandate si minimul necesar este de 235. Am impresia ca e un fel de sabotaj intre ei", a atacat Vacaroiu. In replica,liberalul Bogdan Olteanu a spus ca "cea mai mare rata de absenteism este la opozitie", dar ca lipsesc si de la putere si a anuntat ca tema se va discuta in CNC. Dupa doua ore, doua articole adoptate si o pauza de consultari, sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

PROIECTUL CU PROBLEME
Singurul proiect de lege care le-a dat batai de cap deputatilor a fost cel privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Puterea si Opozitia s-au contrat daca sa fie reluat votul pe articolele adoptate intr-o sedinta anterioara, inainte ca proiectul sa fie retrimis la comisie pentru raport suplimentar. Deputatul PSD Miron Mitrea a sustinut ca daca se revoteaza articole, "vor fi aruncate in aer procedurile parlamentare", in timp ce liberalul Titu Gheorghiof a aratat ca exista un precedent. Liderii de grupuri au gasit insa solutia: articolele votate raman votate. Dezbaterile au continuat astfel de unde se ramasese si proiectul a fost adoptat.

×
Subiecte în articol: politic sedinta