x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNATDCU continuă războiul cu doctorii plagiatori

CNATDCU continuă războiul cu doctorii plagiatori

de Marius Gîrlașiu    |    13 Oct 2016   •   19:00
CNATDCU continuă războiul cu doctorii plagiatori

Chiar dacă preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat din funcţie după ce senatorii au decis că universităţile vor fi singurele care vor dicta retragerea titlurilor de doctor în cazul suspiciunilor de plagiat, iar Consiliul va rămâne doar o instanţă de recurs, forul academic a mai dărâmat ieri două nume importante de pe scena politică: fostul ministru de Interne, Petre Tobă şi primarul din Voluntari, Florentin Pandele.

Fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat în lucrările de doctorat, a decis ieri Consiliul Naţional pentru Atestarea Diplomelor. Consiliului General al CNATDCU şi-a însuşit raportul Comisiei de experţi potrivit căruia fostul ministru Petre Tobă şi edilul Florentin Pandele au plagiat în lucrările de doctorat. Cei doi pot contesta însă decizia în termen de 14 zile, caz în care lucrările vor fi reanalizate de o nouă comisie de experţi. În situaţia în care Tobă şi Pandele nu vor depune contestaţie, CNATDCU îi va cere ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, să le retragă titlurile de doctor. Pe 7 septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor de lucru care stabileau că Tobă şi Pandele nu au plagiat în lucrările de doctorat şi a decis să fie constituită o nouă comisie de experţi, care să dea un verdict definitiv. Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, îi acuză pe membrii Consiliului de abuz în serviciu după ce au întors decizia primei comisii şi a depus la Parchetul General o plângere penală în urma căreia procurorii vor ancheta înfiinţarea comisiei care a reanalizat lucrările şi a decis că Tobă şi Pandele au plagiat.

Procurorii citesc doctoratul

Suspiciunea de plagiat i-a adus probleme şi primarului din Sectorul 3, Robert Negoiţă (PSD). Edilul a fost pus ieri sub urmărire penală de către procurorii Parchetului General în dosarul de plagiat, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual şi uz de fals. Negoiţă s-a prezentat ieri la sediul Parchetului, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Primarul social-democrat a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în anul 2012, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cu teza de doctorat "Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social". Profesorul Ioan Dascălu, cel care a coordonat lucrarea edilului, a fost pus şi el sub urmărire penală sub acuzaţiile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals.

Fostul ministru Petre Tobă a demisionat din Guvern după acuzaţiile DNA în dosarul DIPI

×