x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNSAS /Adrian Păunescu a fost urmărit de Securitate

CNSAS /Adrian Păunescu a fost urmărit de Securitate

de Aniela Nine    |    07 Ian 2009   •   00:00

Poetul Adrian Păunescu, verificat de CNSAS în contextul candidaturii sale în alegerile de la 30 noiembrie 2008, a primit de la Colegiul instituţiei o adeverinţă ce atestă că nu a fost colaborator sau lucrător al Securităţii, ci a fost urmărit de Securitate.



Documentul, publicat pe site-ul CNSAS, arată că Adrian Păunescu a fost urmărit de Securitate în două perioade, informează Agerpres. Astfel, Păunescu a fost urmărit în perioada 1969-1970, sub numele de "Redactorul", organele Securităţii apreciind că poetul desfăşura "acţiuni şi manifestări cu caracter duşmănos" la adresa politicii partidului. El a mai fost urmărit şi în perioada 1971-1973, Securitatea constatând că "Americanul" dezaproba politica autorităţilor comuniste privind cultura. Astfel, în dosarul fond informativ I 686 (cotă CNSAS), Securitatea menţiona "comportarea şi comentariile duşmănoase" ale lui Adrian Păunescu "faţă de unele măsuri luate pe linie de partid, privind munca de creaţie artistică".

De asemenea, CNSAS a consemnat şi existenţa unei note întocmite, la 14 ianuarie 1988, de ofiţerul de Securitate care l-a urmărit pe Păunescu, din care reiese că organele de represiune s-au folosit de criticile pe care scriitorul Virgil Ierunca, aflat în exil, i le-a adus lui Păunescu în decembrie 1987, pentru a crea un conflict între cei doi, în urma căruia Păunescu să fie determinat să scrie articole critice la adresa lui Ierunca şi a celorlalţi comentatori de la Europa Liberă. De asemenea, fostul senator este menţionat şi într-un dosar de informaţii externe, preluat de CNSAS de la SIE, ce priveşte "activitatea şi comportarea unor scriitori" de la revistele Flacăra, România Literară şi Contemporanul, care aveau legături cu emigraţia culturală. Potrivit CNSAS, Adrian Păunescu mai figurează şi în fondul "Artă-cultură" privind supravegherea informativă a unor persoane din mediul cultural.

×
Subiecte în articol: politic cnsas păunescu