x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliția s-a rupt. Dacă vrea să rămână la Palatul Victoria, Dăncilă trebuie să ceară votul Parlamentului

Coaliția s-a rupt. Dacă vrea să rămână la Palatul Victoria, Dăncilă trebuie să ceară votul Parlamentului

de Ion Alexandru    |    27 Aug 2019   •   08:00
Coaliția s-a rupt. Dacă vrea să rămână la Palatul Victoria, Dăncilă trebuie să ceară votul Parlamentului

Astăzi, toți miniștrii ALDE urmează să demisioneze din Guvernul Dăncilă, după ce ultimele încercări de coabitare cu PSD au eșuat lamentabil. După începerea noii sesiuni parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu va demisiona și din funcția de președinte al Senatului. PSD s-a reunit, la rândul său, aseară, la Guvern, într-o ședință CEx fulger, unde, conform unor surse, urma să ia în discuție chiar propria ieșire de la guvernare, ipoteză susținută însă de voci minoritare din partid. Scenariul campaniei electorale prezidențiale se anunță unul de foc, cu un PSD care, dacă va dori să continue guvernarea, în minoritate sau sprijinit de alte forțe politice parlamentare, va trebui, în oricare dintre posibilele variante, să primească un vot de aprobare din partea Parlamentului.

 

ALDE nu mai face parte din Coaliție, alături de PSD și a demarat un proiect în vederea constituirii unei alianțe electorale cu Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta. Anunțul oficial al ruperii arcului guvernamental va fi făcut astăzi, când toți membrii Executivului din partea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, atât miniștri, cât și secretari de stat, își vor prezenta demisiile. Acțiunea are loc după ce, sâmbătă, și ultimul “firicel” de speranță că PSD și ALDE vor putea continua coaliția a fost năruit, în urma congresului social-democraților care au validat candidatura Vioricăi Dăncilă pentru cursa prezidențială.

În acest moment, PSD are două variante principale de acțiune pentru perioada imediat următoare. Fie demisionează, la rândul lui, din Guvern, fie rămâne la Palatul Victoria ca Executiv minoritar, urmând să caute sprijin parlamentar pentru a se menține la putere, cel puțin până după alegerile prezidențiale. În varianta a doua, orice scenariu luat în calcul presupune un vot în Parlament. Asta, deoarece, prin demisia ALDE, se schimbă compoziția politică a Guvernului. Ceea ce, conform Legii nr. 90/2001, privind organizarea și funcționarea Guvernului, înseamnă că remanierea guvernamentală se face numai cu aprobarea Legislativului. Iar la articolul 85, alineat 3 din Constituție, se arată că dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia de a numi, la propunerea prim-ministrului, pe unii membrii ai Guvernului, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea prim-ministrului.

 

Bate la ușă moțiunea de cenzură

 

În formula existentă până ieri, PSD împreună cu ALDE mai aveau doar trei parlamentari care asigurau majoritatea în Parlament. Prin plecarea ALDE de la putere, PSD rămână în minoritate și, pentru a putea continua guvrnarea, va avea nevoie de sprijinul altor forțe politice. Singurele care ar putea sprijini un guvern minoritar PSD ar fi grupul minorităților naționale sau UDMR. UDMR a anunțat deja că exclude orice formulă de colaborare cu PSD.

Iar pe lângă acest neajuns, PSD se va confrunta cu anunțul făcut de PNL, care a precizat că va depune o moțiune de cenzură imediat după începerea noii sesiuni parlamentare. Iar ALDE a anunțat, la rândul lui, pe surse, că va vota o moțiune de cenzură. O eventuală trecere a acestei moțiuni de cenzură va menține în funcție un guvern interimar Dăncilă pentru 45 de zile, după care va trebui instaurat un nou Guvern.

 

Numărul total de parlamentari, la acest moment, este de 445, din care PSD mai deține 205 aleși. Majoritatea limită, de 50 la sută plus 1, pentru asigurarea majorității este de 223 de parlamentari

 

 

 

×