x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CONGRES EXTRAORDINAR - Geoană, premierul Alianţei PSD+PC

CONGRES EXTRAORDINAR - Geoană, premierul Alianţei PSD+PC

de Lavinia Dimancea    |    29 Sep 2008   •   00:00
CONGRES EXTRAORDINAR - Geoană, premierul Alianţei PSD+PC

Mircea Geoană a fost desemnat sâmbătă candidatul Alianţei PSD+PC la funcţia de prim-ministru. Într-un show ce l-a avut la butoane pe Miron Mitrea, cele două partide şi-au lansat şi candidaţii la alegerile parlamentare, invitatul de onoare fiind Costel Busuioc.



Mircea Geoană a fost desemnat sâmbătă candidatul Alianţei PSD+PC la funcţia de prim-ministru. Într-un show ce l-a avut la butoane pe Miron Mitrea, cele două partide şi-au lansat şi candidaţii la alegerile parlamentare, invitatul de onoare fiind Costel Busuioc.

În Pavilionul central de la Romexpo, unde s-au adunat aproape 10.000 de oameni, maestrul de ceremonii, Miron Mitrea, a dat startul Congresului extraordinar al Alianţei PSD+PC pe ritmuri Vanghelis, pregătind şi anunţând fiecare moment al evenimentului după o regie bine stabilită. Prima parte a congresului a fost rezervată discursurilor lide­rilor celor două partide, cel dintâi invitat de Mitrea MC la microfon fiind Daniela Popa. Liderul PC a anunţat, în aplauzele sălii, că propunerea Partidului Conservator pentru Palatul Victoria este Mircea Geoană şi a arătat că Alianţa PSD+PC are toate "atuurile" pentru a câştiga alegerile parlamentare de la 30 noiembrie. "Domnule preşedinte Iliescu, aţi avut dreptate când spuneaţi, şi vă citez: «Dacă nu am fi fost noi, se ducea dracului de râpă ţara aceasta!»", a spus Daniela Popa. Al doilea la cuvânt, pre­şe­dintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a lovit dur în partidele de dreapta. "Să transmitem de aici dreptei româneşti, fie că este vorba de cea populistă din partidul prezidenţial, sau de cea clasică, liberală, că ambele sunt depă­şite de vremuri. Că au nevoie să intre la garajul ideologic pentru o reparaţie capitală. Este evident falimentul ideilor de dreapta, al ideologiei dreptei, al guver­nării dreptei. Problema lor este însă că nu au piese de schimb", a arătat cu ironia-i cunoscută Adrian Năstase.

Vot pe muzică

A doua parte a congresului i-a apar­ţinut lui Mircea Geoană. La cererea lui Mitrea, făcută pe acorduri muzicale, delegaţii la congres au decis, prin unanimitate de voturi, desemnarea liderului PSD drept candidatul Alianţei pentru postul de premier. "Obiectivul nostru este evident: trebuie să câştigăm alegerile pentru a putea guverna. (...) La 30 noiembrie suntem la răscruce şi întrebarea pe care o pun tuturor românilor este dacă dorim într-adevăr să trăim într-o Românie cu adevărat prosperă şi democratică, sau vrem să rămânem în zodia dreptei, zodia incompetenţei, a scandalului şi a promisiunilor neonorate", le-a spus Geoană ce­lor din sală. Deşi nu a făcut nomi­na­li­zări cu privire la componenţa unui viitor gu­vern al Alianţei, Geoană, prezentat-o pe Daniela Popa drept "mâna dreapta" a c­a­bi­netului său şi a sugerat, sub forma m­ul­ţu­mirilor pentru contribuţia la elabora­rea programului de guvernare, cine ar pu­t­ea ocupa un fotoliu de ministru: Ilie Sârbu, Marian Sârbu, Liviu Dragnea, Constantin Niţă, Dan Nica, Miron Mitrea, Ecaterina An­dronescu, Cris­tian Diaconescu, Titus Corlăţean şi Victor Ponta.

Lansarea

Revenit la butoane, Miron Mitrea a dat drumul ultimului episod al zilei: lansarea candidaţilor, ce l-a avut în deschidere pe Costel Busuioc, membru mai vechi al PSD Timiş. "Con te partiro" ("Time to say goodbye") a fost melodia pregătită pentru candidaţi şi care a făcut să răsune sala, deşi, potrivit programului iniţial, Busuioc ar fi trebuit să interpreteze "Vincero". Acest lucru nu l-a împiedicat pe Mircea Geoană să-i ceară artistului să mai cânte, însă acesta a refuzat po­liticos, spunând că a venit să interpreteze o singură melodie. Aşa că Mitrea a preluat microfonul şi, timp de aproape două ore, a introdus în scenă, rând pe rând, can­di­daţii fiecărui judeţ. Bucureştiul, cu vedetele sale Luminiţa Anghel şi Oana Ni­cu­lescu Mizil, care a declarat că nu este "aici din întâmplare" şi că are "aspiraţii şi pro­ie­cte clar definite care vor genera so­lu­ţii reale pentru oamenii pe care îi voi re­prezenta în Parlament". Alba, Arad, Constanţa, cu o echipă de candidaţi, condusă de Radu Mazăre, îmbrăcaţi şantie­reş­te, cu căşti pe cap şi cazmale în mâini, până la Vrancea, cu al ei şef, Marian Oprişan.

Sfaturi de senior

Ultimul moment al ceremoniei i-a revenit preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a ţinut să le dea câteva sfaturi candidaţilor. Să nu ducă o campanie "stridentă şi opulentă", să nu creadă că alegerile se câştigă la tv şi să nu se considere "un fel de superprimari" şi să pro­mită ceea ce nu pot face ca parlamentari.

Discursul liderului PSD, Mircea Geoană

Discursul liderului PC, Daniela Popa

Discursul preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu

Discursul preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase


×
Subiecte în articol: politic psd geoană mitrea