x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congres PPE la Bucureşti. Băsescu, ploconeală în faţa lui Merkel: "Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat"

Congres PPE la Bucureşti. Băsescu, ploconeală în faţa lui Merkel: "Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat"

de Veronica Micu    |    17 Oct 2012   •   13:53
Congres PPE la Bucureşti. Băsescu, ploconeală în faţa lui Merkel: "Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat"
Sursa foto: PETER PARKS/AFP
UPDATE 18:57 - Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit miercuri cancelarului german, Angela Merkel, pentru sprijinul acordat instituţiilor române pentru a rămâne "pe poziţii" pe durata evenimentelor din această vară.

"Doamnă cancelar, mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat pentru ca instituţiile noastre să rămână pe poziţii pe durata evenimentelor din această vară, să reziste teribilelor presiuni politice care au avut loc în această vară. Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat instituţiilor noastre să rămână pe poziţii într-un moment dificil", i-a transmis Băsescu lui Merkel.

UPDATE 17:38 -
La scurt timp după Barroso, la Palatul Parlamentului a ajuns şi Angela Merkel, întâmpinată de aceiaşi amfitrioni. Înaintea discursului pe care îl va susţine în cadrul Congresului PPE, cancelarul german va avea o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, la această întrevedere urmând să participe şi Barroso. Cancelarul german va pleca de la Bucureşti chiar în această seară.

UPDATE 17:19 -
Preşdintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Palatul Parlamentului, locul de desfăşurare a Congresului PPE, fiind întâmpinat de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de cel al UDMR, Kelemen Hunor.

UPDATE 16:45 -
Cancelarul german, Angela Merkel, a aterizat la Bucureşti, în cederea participării la Congresul PPE, în cadrul căruia va rosti un discurs în această seară.

UPDATE 16:22 -
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Palatul Victoria, unde a fost întâmpinat de Victor Ponta. Premierul a declarat anterior că principala temă a discuţiei pe care o va avea cu şeful CE va fi rezolvarea problemelor legate de absorbţia fondurilor europene.

UPDATE 14:20
- Câteva zeci de persoane protestează în apropierea Palatului Parlamentului împotriva Partidului Popular European (PPE), a oficialilor europeni sosiţi în România dar şi împotriva lui Traian Băsescu, anunţă Agerpres. Protestarilor li s-a alăturat în jurul orei 14:00 prinţesa Briana Caragea, îmbrăcată în ţinută militară şi purtând un drapel.

Protestatarii scandează lozinci antiprezidenţiale şi au afişat bannere pe care se poate citi 'România nu este de vânzare', 'Partidul Popular European - partid fascist', 'Băse, nu uita, România (Transilvania) nu este nici a lui Barroso, nici a lui Merkel, Putin, Obama, MRU, Baconschi'.

UPDATE 14:05
- Congresul Partidului Popularilor Europeni care se desfăşoară la Bucureşti reprezintă "ultima batjocură la adresa democraţiei", consideră liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

"După ce 7,4 milioane de oameni l-au trimis pe Traian Băsescu să îşi continue cariera de căpitan de navă, după votul românilor întors, conform lui Stalin, care spunea că 'nu contează cine votează, contează cine numără voturile', iată că a venit vremea ca preşedintele ilegitim să le administreze românilor o altă umilinţă, aducând la Bucureşti toţi umerii pe care s-a sprijinit ca să rămână abuziv în funcţia pe care o ocupă. Încă o dată, Traian Băsescu încalcă Constituţia României, domnia sa fiind gazda oficială, conform PPE. Dar nici măcar acest lucru nu ar fi cel mai grav. Cel mai grav este faptul că, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, Băsescu continuă să sfideze întreg poporul român, şi nu doar pe cei 7,4 milioane de complici la lovitura de stat", a declarat Neacşu.

..................

Senatorul liberal Ioan Ghişe protestează, în Parlamentul României, împotriva reuniunii liderilor europeni de la Congresul Partidului Popular European (PPE)Politicianul consideră că prezenţa politicienilor europeni sfidează poporul român. Ghişe este îmbrăcat într-un tricou inscripţionat cu mesaje în limba engleză : "7.403.836 romanian dismissed Basescu" , "People are sovereign". Ghişe a spus că se va plimba "ca un cetăţean liber" pe tot parcursul zilei pe holurile Parlamentului, unde are loc reuniunea PPE.

"Liderii europeni sfidează poporul român pentru că nu respectă votul exprimat la referendum. Conform articolului 10 din Legea Referendumului, demiterea preşedintelui e valabilă, cu alte cuvinte, liderii europeni ar trebui să constate că susţin o persoană pe care românii au respins-o la referendum", a spus Ghişe, care consideră că suveranitatea popurului român a fost încălcată la referendum.

"Este o problemă de principiu faptul că poporul român este la fel de suveran ca şi poporul francez sau german. Dacă regulile referendumului sunt valabile în toată Europa, atunci ce este regulă valabilă în Europa, trebui să fie şi în România", a spus Ghişe.

Senatorul liberal a explicat că protestul său este un ”gest simbolic şi are rolul de a atrage atenţia că în România trebuie să funcţioneze regulile din Uniunea Europeană.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat pe deplin solidar cu senatorul liberal Ioan Ghişe.

"Sunt pe deplin solidar şi în această acţiune cu dl. senator Ioan Ghişe, care este şi va fi senator al României dacă va fi ales de cetăţeni, asta ca să spulber îngrijorările simulate de dna Sulfina Barbu. Dacă nu ar fi impedimente de natură protocolară, aş putea chiar să mă alătur acestei acţiuni a dlui Ghişe. Condiţia de preşedinte al Senatului face exagerat un asemenea demers. Dl Ghişe are dreptate şi forma în care dl Ghişe se exprimă este una cu totul şi cu totul europeană, clasică, nu e nimic ieşit din comun, nu e nimic scandalos, iar aceia dintre dvs care vă scandalizaţi, vorba lui Topârceanu, nu vă pot decât ruga să vă liniştiţi şi să vă uitaţi la toate formele extrem de colorate şi extrem de diverse în care opinia şi opinia politică se exprimă în democraţiile europene. Aşa încât, încă o dată, sunt cu sufletul alături de dl Ghişe şi în această acţiune, care este una curajoasă, demnă, civilizată şi europeană", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu.


×