x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corlăţean avertizează asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din Ucraina să afecteze întreaga regiune

Corlăţean avertizează asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din Ucraina să afecteze întreaga regiune

de Agerpres    |    14 Apr 2014   •   22:17
Corlăţean avertizează asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din Ucraina să afecteze întreaga regiune

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avertizat, luni, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE desfăşurată la Luxemburg, asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din Ucraina să afecteze întreaga regiune, informează un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Corlăţean a salutat, alături de omologii europeni, adoptarea, în cadrul reuniunii, a deciziei privind acordarea de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina, dar şi înfiinţarea Grupului de Sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina.

"Ministrul român a exprimat sprijin şi deschidere pentru continuarea şi accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii ucraineni. Reafirmând importanţa includerii reprezentanţilor Ucrainei în orice discuţii referitoare la viitorul acestui stat, şeful diplomaţiei române a avertizat asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din Ucraina să afecteze întreaga regiune", se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte scrisoarea preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, adresată mai multor şefi de stat şi de guvern europeni referitor la situaţia economică şi financiară a Ucrainei, ministrul Titus Corlăţean a pledat pentru un răspuns politic unitar al Uniunii. Totodată, el a atras atenţia că participarea Ucrainei la orice discuţie pe acest subiect este indispensabilă.

Şeful diplomaţiei române a exprimat disponibilitatea României de a contribui 'substanţial' la activitatea Grupului de Sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina şi a atras atenţia asupra responsabilităţii pe care guvernul de la Kiev trebuie să şi-o asume în adoptarea şi implementarea unui pachet de reforme pe linia continuării procesului de modernizare a statului şi societăţii.

"O parte esenţială a acestui proces este reprezentată de asigurarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cu respectarea deplină a standardelor europene în materie şi a necesităţilor legitime ale acestor minorităţi", se precizează în comunicatul citat.

Şefii diplomaţiilor europene au exprimat, în reuniunea de la Luxemburg, profunda preocupare faţă de evenimentele recente din estul Ucrainei, "care confirmă perpetuarea destabilizării interne, în pofida apelurilor repetate de angajare constructivă şi dezescaladare a situaţiei". Totodată, miniştrii au decis extinderea listei cu persoanele şi entităţile cărora li se îngheaţă bunurile şi li se pune interdicţie la vize.

În ceea ce priveşte situaţia din Bosnia şi Herţegovina, un alt subiect abordat în cadrul reuniunii, Titus Corlăţean a exprimat sprijin pentru cele mai recente iniţiative europene de impulsionare a proceselor de reformă din acest stat şi a dialogului bilateral cu UE.

Potrivit comunicatului citat, Corlăţean a prezentat acţiunile României, în calitate de preşedinţie în exerciţiu a SEECP, complementare cu acţiunile UE în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte Bosnia şi Herţegovina.

"În cadrul schimbului de opinii privind Vecinătatea sudică, şefii diplomaţiilor europene au reconfirmat sprijinul pentru continuarea procesului politic de negociere Geneva II şi au reliefat necesitatea convingerii tuturor părţilor de a se angaja în identificarea unei soluţii politice, în vedere păstrării unităţii şi a stabilităţii statului sirian", se precizează în comunicatul menţionat.

×
Subiecte în articol: Titus Corlăţean ucraina