x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: România trebuie să îşi redefinească un proiect naţional în materie de politică externă

Antonescu: România trebuie să îşi redefinească un proiect naţional în materie de politică externă

27 Aug 2013   •   15:49
Antonescu: România trebuie să îşi redefinească un proiect naţional în materie de politică externă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi că România trebuie să îşi redefinească un proiect naţional în materie de politică externă care să întrunească un acord cât mai larg la nivel politic şi să dea ţării oportunitatea de a se afirma în lume ca un actor activ şi angajat, informează agerpres.ro.

"Odată cu preluarea guvernării, USL îşi propune să scoată România din nemeritatul con de umbră în care a fost plasată prea multă vreme. România a depăşit momentele dificile ale crizei economice care puteau provoca derapaje periculoase, iar datele macroeconomice recente justifică încrederea că România se va înscrie pe un trend ascendent şi că poate avea o voce mai puternică în concertul ţărilor europene şi nu numai. Diplomaţia românească trebuie să fructifice această conjunctură favorabilă şi să acţioneze cu responsabilitate şi curaj, pentru ca imaginea României în plan extern, atât în raport cu partenerii, cât şi cu cei care au poziţii diferite, să fie una pe măsură", a afirmat Antonescu, la reuniunea anuală a diplomaţiei române.

El a susţinut că România trebuie să participe activ la soluţionarea unor probleme aflate pe agenda internaţională din anumite zone ale lumii, puse, "contraproductiv, de diplomaţia română în trecut, din varii motive, între paranteze".

"(...) Trebuie să spunem clar şi răspicat tuturor, dumneavoastră trebuie să spuneţi clar şi răspicat oficialilor din ţările unde reprezentaţi statul nostru că România este un partener loial şi corect, care crede în extindere şi deschidere globală, dar care în acelaşi timp este hotărât să aibă grijă de cetăţenii săi, oriunde s-ar afla ei. În acest sens, pornind de la permanentă preocupare faţă de situaţia românilor din afara graniţelor, în afară de parteneriatele cu statele membre NATO şi UE, România are ca obiectiv menţinerea, extinderea şi intensificarea relaţiilor cu ţările din vecinătatea estică, adaptarea la schimbările rapide care au loc în Orientul Mijlociu şi Africa, continuarea demersurilor pentru obţinerea unui mandat în Consiliul de Securitate ONU", a spus preşedintele Senatului.

În ceea ce priveşte extinderea şi intensificarea relaţiilor cu ţările din vecinătatea estică, Antonescu a spus că România acordă o atenţie deosebită consolidării Parteneriatului special cu Republica Moldova şi promovării active a proceselor de apropiere a Republica Moldova de UE, continuării eforturilor de dezvoltare a relaţiei bilaterale, cu "atenţie deosebită" asupra proiectelor de interconectare energetică şi transport şi reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova.

"Orientul Mijlociu şi Africa sunt lumi în profundă schimbare în care România trebuie să se orienteze rapid, reînnoind legături vechi şi creând altele noi. Schimbările care au loc în multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa antrenează exigenţe noi nu numai pe plan social, ci şi în ceea ce priveşte modernizarea economiei, deschiderea şi integrarea pieţelor, refacerea sistemului educaţional, reconstrucţia instituţională. Toate acestea se traduc, la nivelul relaţiilor cu România, prin noi oportunităţi pentru ţara noastră. Pentru România, potenţialul reprezentat de aceste ţări se ridică încă deasupra realităţii raporturilor bilaterale şi acest lucru trebuie schimbat: este momentul să valorificăm şi să consolidăm capitalul de încredere câştigat în regiune de-a lungul timpului", a afirmat Crin Antonescu.

În opinia sa, este nevoie de o mai mare şi mai activă implicare a statului român în raport cu românii din afara graniţelor.

"Diplomaţia trebuie să-şi asume mai bine rolul de comunicator, atât pe plan extern, în acţiunea de promovare de ţară, dar şi pe plan intern, în efortul de explicare mai bună a activităţii sale. Există un interes generalizat pentru ca diplomaţia română să dispună de resursele şi mecanismele necesare atingerii obiectivelor fixate. Pentru asta este nevoie de o mai bună conlucrare cu Parlamentul, cu celelalte ministere şi instituţii. Parlamentul României, în special, prin mecanismele şi structurile sale, poate contribui decisiv la sporirea eficientei efortului diplomatic şi la urgentarea punerii în operă a strategiilor diplomatice", a declarat Antonescu.

El a spus că România îşi reafirmă şi reconfirmă opţiunile sale majore de politică externă: continuarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, onorarea obligaţiilor şi responsabilităţilor care decurg din apartenenţa sa la NATO, consolidarea statutului de membru UE.

"Diplomaţia românească este un vector important al prezenţei dinamice pe care ţara noastră o are în noua arhitectură europeană, în cadrul eforturilor politice de asigurare a unui climat de securitate, stabilitate şi prosperitate pe continentul european şi la scara globală. Dacă până acum două au fost ţintele mari ale politicii noastre externe - aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană - ambele fiind atinse, a sosit momentul unei mai active implicări în diversificarea iniţiativelor şi implementarea politicilor de natură să transforme România într-un actor mai vizibil, care să joace un rol determinant în planul relaţiilor internaţionale", a adăugat preşedintele Senatului. 

×
Subiecte în articol: crin antonescu