x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ghinea, despre taxa pe soare: Când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa

Ghinea, despre taxa pe soare: Când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa

de Redacția Jurnalul    |    06 Dec 2022   •   22:15
Ghinea, despre taxa pe soare: Când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa
Sursa foto: Foto Lucian Alecu

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR Cristian Ghinea susține că ordonanța cu taxa pe soare a fost publicată în Monitorul Oficial. Au schimbat „guvernul taxează” cu „guvernul poate taxa”, susține el.

„Nu vă bucurați pentru că progresul este minor: în orice moment, când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa, cum și scrie. Și o poate face fără să mai consulte pe nimeni, fără să informeze în prealabil, pentru că există deja cadrul legislativ care permite. Altfel, asta arată cât de stupid e tot Sistemul. Văd de ieri diverși care sar să apere ideea lui Virgil Popescu că ne obligă directiva”, susține Cristian Ghinea.

El spune că va face o interpelare la ANRE „să ne explice ce urmează după în lege”.

„Directiva nu este text de lege. Directiva dă niște cadre generale în care statul membru se încadrează. Doar Regulamentele europene sunt texte direct aplicabile (regulamentul PNRR, de pildă - am făcut PNRR direct pe regulamentul european, nu a fost încă o lege națională). Directivele nu sunt însă așa. Directivele trebuie transpuse prin legi naționale. Transpuse înseamnă că le iei și le interpretezi, adaptezi. S-au obișnuit guvernanți leneși să ia copy paste și asta are efecte absolut bizare. Cum e aici”, mai arată Ghinea.

Conform acestuia, Directiva este una pentru protecția prosumatorilor și ea spune că aceștia au dreptul de a nu fi taxați, dar, dacă statul membru vrea, atunci o poate face în anumite condiții.

„Hai să fac o comparație. E ca și cum un alcoolic se duce la doctor și ăla îi zice: bă, nu mai ai voie să bei, ai înțeles? Nu ai voie, clar? Dar dacă nu te poți abține, atunci măcar bea doar vodcă și nu dimineața, da? Și ăla se duce la cârciumă și zice: bă, mă obligă doctorul să beau vodcă seara. Virgil zice: ne obligă UE să taxăm, noi nu vrem, nici vorbă. Deci suntem în situația în care Virgil nu vrea, Marcel nu vrea, UE nu vrea, nimeni nu vrea să taxeze autoconsumul prosumatorilor și totuși se întâmplă”, mai susține Cristian Ghinea.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți seara că ordonanța aflată în centrul unei dezbateri în ultimele zile cu privire la taxarea prosumatorilor de energie electrică a fost publicată în Monitorul Oficial.

Acesta susține că în ordonanță scrie negru pe alb: „Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale....”.

„Nu este prevăzută nicio obligativitate! P.S. USR și AUR au mințit, din nou, cot la cot!”, a transmis Virgil Popescu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Cristian Ghinea taxa soare