x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum piere Olguţa Vasilescu pe limba lui Liviu Dragnea

Cum piere Olguţa Vasilescu pe limba lui Liviu Dragnea

de Gabriela Antoniu    |    22 Noi 2018   •   12:16
Cum piere Olguţa Vasilescu pe limba lui Liviu Dragnea

Ceea ce părea o lovitură de maestru a preşedintelui Iohannis împotriva liderului PSD se dovedeşte a fi, de fapt, o minge la fileu pentru Liviu Dragnea. Respingerea numirii Olguţei Vasilescu la Ministerul Transporturilor i-ar veni mănuşă lui Dragnea, care doreşte să blocheze creşterea popularităţii Olguţei Vasilescu, după modelul Gabriela Firea.

Unul dintre motivele pentru care primarul Capitalei, Gabriela Firea, a ajuns un simplu membru al PSD a fost şi faptul că îl depăşise pe Liviu Dragnea la notorietate, fiind cotată la un moment dat cu prima şansă la alegerile prezidenţiale de anul viitor. De altfel, nu de puţine ori, în războiul cu Liviu Dragnea, Gabriela Firea a denunţat public tacticile neortodoxe ale liderului PSD de a scăpa de incomozii din partid.

Reţeta este valabilă şi în cazul Olguţei Vasilescu. Surse din PSD spun că respingerea numirii acesteia ca ministru al Transporturilor nu l-a afectat pe Dragnea atât de mult pe cât se crede. Din contră. Liderul PSD vede în Olguţa Vasilescu o posibilă concurentă la şefia partidului şi vrea să-i frâneze ascensiunea, marginalizând-o într-un post fără prea multă vizibilitate sau chiar problematic. În aceste condiţii, nominalizarea ei pentru Ministerul Dezvoltării a fost mai mult un gest de politeţe, mai ales că nu a fost făcută într-un cadru statutar, respectiv Comitetul Executiv, şi nici nu a fost consfinţită prin vot, mai spun sursele citate.   

De altfel, întrebată ieri dacă Liviu Dragnea nu o susţine pentru portofoliul Dezvoltării, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns: „Nu ştiu de unde aţi scos-o, dar singurul care poate să decidă este CEx. Nominalizările de miniştri se decid doar de CEx. Ieri a fost o discuţie, nu s-a votat în BPN, nu s-a ridicat mâna”. Ea a mai spus că şi-a dorit foarte mult să ajungă la Ministerul Transporturilor, unde ar fi făcut treabă bună, mai ales pe absorbţia fondurilor europene, şi că în şedinţa de BPN de marţi seară au fost mulţi colegi care au spus că era mai bine să meargă de la început la Dezvoltare, având în vedere calificarea sa. „Nu a fost nicio secundă niciun lider împotriva acestei nominalizări. Dar, încă o dată, votul se dă în CEx”, a punctat ea, precizând că nu regretă plecarea de la Ministerul Muncii, fiind o decizie asumată”.

Analistul politic Ion Cristoiu a declarat pentru Jurnalul că postul de ministru al Muncii îi asigura Olguţei Vasilescu o mare vizibilitate şi lui Dragnea i-ar fi convenit mutarea ei la Transporturi. “Scenariul că Iohannis a fost în negustorie cu Dragnea nu e valabil, dar că lui Dragnea îi convine o marginalizare a Olguţei Vasilescu este mutarea ei la Transporturi. Este o propunere bizară deoarece ea tocmai acum finaliza Legea pensiilor şi postul de ministru al Muncii îi asigura o mare vizibilitate. Şi vezi toate burtierele: «Vine Olguţa şi măreşte pensiile».  Or, la Transporturi e moarte curată: nu mai ai mediatizare, nu mai ai cum să te lauzi. Transporturile sunt un minister care depinde foarte mult de tot statul român. Nu poţi să faci autostradă că vrei tu la Transporturi. Din punctul acesta de vedere, Klaus Iohannis i-a făcut jocurile. Dar Klaus Iohannis nu le-a făcut pentru că a vrut, iar eu nu împărtăşesc teza tefeliştilor că Iohannis îl pune astfel în dispută cu Olguţa Vasilescu. Pe Dragnea îl doare în cot dacă Olguţa Vasilescu va fi sau nu ministru. Pe el îl interesează nişte pioni acolo. Din punctul acesta de vedere, nu-l loveşte cu nimic pe Dragnea blocajul lui Klaus Iohannis. Aşa cum am mai scris, Klaus Iohannis a fost agent electoral al PSD deoarece remanierea era absolut dezastruoasă, se putea discuta pe rupte acum despre această instabilitate guvernamentală, dar, prin acest refuz nemotivat, Iohannis nu a făcut altceva decât să schimbe agenda. În loc să discutăm despre remanierea dezastruoasă, noi am discutat despre ce a refuzat el”, spune Ion Cristoiu.

El arată că logica a tot ceea ce face Dragnea se rezumă la “securizarea” propriei funcţii. “Am putea scrie o carte despre cum îi mută. Are un cerc camarilă. Unii ies din cerc, alţii vin, unii vin spăşiţi, alţii devin rebeli. Alţii, ca Gabriela Firea, nu-şi dau seama ce fac şi la urmă dispar cu totul. E o tactică folosită de Gheorghiu-Dej, a sacului de şoareci. Se vede încă o dată că este adaptat la realităţile româneşti în ceea ce priveşte păstrarea unei funcţii. Cum dă cineva semne de rebeliune, e scos şi ţinut precum Codrin Ştefănescu”, explică Ion Cristoiu.

El mai spune că Olguţa Vasilescu nu va fi propusă ministrul Dezvoltării pentru că, din punct de vedere constituţional, Paul Stănescu nu a fost revocat din această funcţie . “O altă prostie, inclusiv a unor publicişti pesedişti anti-Dragnea este că dacă rămâne Paul Stănescu la Dezvoltare ce mare nenorocire pentru Dragnea. Cine crede că un ministru zburdă pe câmpii şi face ce vrea el se înşală. Nu cred că-l afectează pe Dragnea faptul că rămâne Paul Stănescu la Dezvoltare. Am auzit şi teorii că Paul Stănescu la Dezvoltare împarte bani la baroni. Nu, depinde de premier, şi nu îl văd eu pe Paul Stănescu făcând o politică proprie. O să se împace cu Dragnea. Aţi văzut şi dvs., în fiecare zi o împăcare, o ceartă, beau o bere împreună, se pupă şi gata. Eu nu cred că prin ce a făcut ieri Klaus Iohannis a urmărit altceva decât să se răcorească. Sunt de acord însă că a făcut urieşeşte jocul lui Dragnea”, mai spune Ion Cristoiu.

„Vizita de astăzi, şi chiar şi cuvintele, aşa mai dulci, ale preşedintelui Parlamentului European arată că, începând de astăzi, României nu i se ia preşedinţia Consiliului UE şi Guvernul rămâne. Faptul că au venit aici să discute şi, mai mult, ne-au spus vorbe dulci cu Schengen-ul , arată că încercarea lui Klaus Iohannis de a schimba Guvernul a eşuat”- Ion Cristoiu

Vasilescu şi Drăghici, validaţi

CEx al PSD s-a reunit aseară într-o nouă şedinţă, a doua din această săptămână.
Liderii PSD au validat propunerile de miniştri pentru Transporturi şi Dezvoltare, Mircea Drăghici, respectiv Lia Olguța Vasilescu, discutate în BPN. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la finalul şedinţei CEx, validarea celor două propuneri. Unii lideri din teritoriu, apropiaţi de Dragnea, şi însuşi Dragnea, nu ar fi susţinut nominalizarea Olguţei. „Este conștient că un om ca Olguța Vasilescu care poate avea acces la împărțirea banilor din poziția de ministru al Dezvoltării poate ajunge să controleze liderii din teritoriu într-un an”, spun surse din PSD. „Pe Olguța o susțin în totalitate, și nu de acum”, a declarat însă liderul PSD,
înaintea şedinţei CEx. 

×
Subiecte în articol: Lia Olguta-Vasilescu Dragnea cex psd