Sub pălăria Regulamentului Camerei care nu prevede înregistrarea prezenţei parlamentarilor la celelalte activităţI specifice exercitării mandatului, cu excepţia şedinţelor de plen şi de comisii, deputaţii nu pot fi sancţionaţI pentru chiul.
"În cazul în care absentează de la lucrările plenului Camerei sau de la lucrările comisiiloe şi li se cere motivarea acestor absenţe, parlamentarii pot invoca participarea la alte activităţI parlamentare. De regulă aceste motivări sunt acceptate, chiar şi în cazul în care nu există documente care s ă probeze prezenţa parlamentarilor la alte activităţI parlamentare”, au arătat membrii comisiei de Regulament într-o informare transmisă Conducerii Camerei. Totodată, aceştia au susţinut că reglementarea din statutul deputaţilor şi al senatorilor potrivit căreia alesul care lipseşte de la cinci şedinţe de plen sau trei şedinţe ale comisiei din care face parte, în aceeaşi sesiune, este obligată să-şi justifice absenţele, în caz contrar pierzând drepturile la indemnizaţie, nu "excelează prin corectitudine”. Astfel, membrii comisiei de Regulament au cerut modificarea atât statutului parlamentarilor cât şi a Regulamentului Camerei, pentru ca deputaţii chiulangii să poată fi traşi la răspundere.
O decizie în acest sens urmează să se ia într-o viitoare şedinţă a conducerii Camerei, deputaţii susţinând însă nu ar fi corectă aplicarea unor sancţiuni mai aspre pentru chiul, aceştia dând exemplu parlamente din alte ţări unde nu contează decât prezenţa la vot.