x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii şi senatorii îşi scuipă și ei în sân

Deputaţii şi senatorii îşi scuipă și ei în sân

de Maria Alifantis    |    22 Apr 2016   •   08:37
Deputaţii şi senatorii îşi scuipă și ei în sân
Sursa foto: SEKTOR52/Getty Images/iStockphoto

Să faci trei paşi în spate când îţi taie calea o pisică neagră, să nu te întorci din drum dacă ai uitat ceva acasă sau să nu verşi sarea pe masă sunt doar câteva dintre superstiţiile transmise din generaţie în generaţie printre români. Obiceiuri ciudate au şi politicienii. Aleşii neamului au povestit pentru Jurnalul Naţional ce superstiţii şi obiceiuri au în viaţa de zi cu zi.

„M-am obișnuit când plec din casă dimineața să pășesc întotdeauna cu dreptul iar primul lucru când ies din casă îmi fac curce și spun Doamne-ajută. Țin oarecum de superstiție, dar în general nu prea am d-astea. Aveam unele pe care le respectam înainte pentru că erau de la bunica mea, pe care am iubit-o foarte mult”, ne-a spus, râzând, fostul premier Petre Roman. De asemenea, fostul ministru al mediului, Lucia Varga, ne-a povestit că nu pleacă niciodată de acasă fără să spună Doamne-ajută. „Sunt un om obișnuit, cred în Dumnezeu și îmi pun toată speranța în el și într-adevăr, mă străduiesc ca în fiecare zi când plec de acasă să spun Doamne-ajută”. Chiar dacă mulți dintre parlamentari evită să-şi dezvăluie obiceiurile, chestorul Senatului, Ioan Chelaru, crede că „în intimitatea lor, poate unii au asemenea chestiuni, dar nu prea sunt cunoscute, nu prea se fac publice treburile astea”. Fostul lider din tenisul mondial, Ilie Năstase, ne-a povestit ce superstiții avea pe vremea când făcea furori la în meciurile de la Wimbledon. „Jucam cu aceiași ciorapi, chiar dacă aveam o grămadă, îi spălam și jucam numai cu o pereche. Banda de la mână, la fel, și pe aceea o spălam și o purtam numai pe aceea. Erau mai mult apucături. Acum nu mai am treburi d-astea. Nici cu 13, nici cu 14, nici cu 11”, ne-a povestit senatorul UNPR.

Muşcată de un câine turbat

„Am un talisman, un bănuț găurit, pe care îl am mereu la mine. Eu nu port aur, n-am chestii de genul acesta, nu mi-e teamă că vin hoții peste mine, este din argint și îl port tot timpul. Aceasta este bijuteria mea, cred că dacă vă uitați pe fotografii se poate vedea bănuțul meu pe un lanț de argint. L-am primit de la tatăl meu, este ceea ce se numea pe vremuri ortul care era dat pentru a trece mortul granițele”, ne-a dezvăluit senatoarea Cristiana Anghel, adăugând că mai are o superstiție, aceea de a nu se întoarce din drum niciodată. „Când eram copil, în ajunul Paștelui, în Săptămâna Mare, am fost cu mama mea la moașă să facem cozonaci. Moașa avea un câine în curte, Cuchi, care era în tratament de turbare. Am plecat noaptea de acolo cu mama și pe stradă erau doi căței vagabonzi, care n-ar fi făcut nimic, dar mama mea s-a speriat și ne-am întors. Când am trecut pe lângă poarta moașei, Cuchi a scăpat din lanț, a sărit la mine, norocul a fost că Paștele era mai spre iarnă și eram cu paltonul gros, așa că doar mi-a sfâșiat hainele, nu a ajuns să mă muște și pe mine. A ieși până la urmă un vecin, cu furca și a reușit să mă scape din colții lui, am făcut și tratament. De atunci nu mă întorc din drum, pentru că dacă atunci mergeam înainte, nu s-ar fi întâmplat nimic”, povesteşte, amuzată, senatoarea ALDE.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru are şi el un obiect drag. „Am o cruce de lemn veche de 200-300 de ani și o am de la bunicul meu preot, care mi-a dăruit-o atunci când am dat admiterea la medicină. De fiecare dată, acolo unde am lucrat, am avut-o după mine. Că e Spitalul de Urgență, că e Parlamentul României, a fost cu mine”, ne-a dezvăluit medicul-parlamentar. „Eu am un singur obicei, acela de a căuta gânduri înțelepte”, ne-a declarat, scurt și la obiect, senatorul Ioan Ghișe.

 

„Mergi doar în faţă!”

Fost senator în mandatul 2008-2012, selecţionerul echipei naționale de fotbal, Anghel Iordănescu, este recunoscut pentru superstițiile sale. Apropiații săi povestesc că Iordănescu avea pe vremuri o regulă de aur: nu accepta niciodată ca autocarul naţionalei să dea cu spatele dacă tricolorii se aflau în el și chiar îl obliga pe șofer să meargă mereu în față. Antrenorul mai are un obicei vechi, acela de a pupa icoanele în timpul meciurilor.

 

×