x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea vrea lista cu femei. În PNL se dă extemporal

Dragnea vrea lista cu femei. În PNL se dă extemporal

de Robert Kiss    |    19 Aug 2016   •   10:46
Dragnea vrea lista cu femei. În PNL se dă extemporal

PSD şi PNL au început campania de recrutare pentru viitorul Parlament. În aceste zile se definitivează listele din teritoriu, care mai apoi vor ajunge la centru pentru a primi girul liderilor. Ambele formaţiuni politice şi-au trasat criterii în funcţie de care vor accedeîn Parlament senatorii şi deputaţii. Liviu Dragnea le-a cerut şefilor de organizaţii judeţene să trimită deja listele cu candidaţi, iar una dintre condiţiile impuse este ca pe liste să fie trecute multe femei. Şi în tabară liberală sunt propuneri inedite, una dintre acestea fiind redactarea unui eseu în care fiecare candidat să spună cu subiect şi predicat de ce vrea să ajungă parlamentar.

Criteriile de evaluare ale candidaţiilor pentru parlamentare au fost stabilite încă de la Comitetul Naţional Executiv, pe care social-democraţii l-au ţinut la Vaslui. Liviu Dragnea le-a cerut liderilor din teritoriu să pună pe liste persoane competente, profesioniste în domeniile lor, astfel încât să facă faţă activităţii din Parlament. Şeful PSD vrea ca în Parlament să nu mai ajungă oameni impuşi, ci doar oameni serioşi. "Agamiță Dandanache nu va mai exista în PSD!", anunţa Dragnea, după şedinţa CEx. De asemenea, un alt criteriu a fost cel al vârstei. Liderul PSD şi-ar dori ca printre candidaţi să fie cât mai mulţi tineri. Pentru cei care deja au avut unul sau mai multe mandate, social-democraţii vor ţine cont de activitatea pe care senatorii şi deputaţii au avut-o în timpul mandatului, precum şi de prezenţa lor în comisiile parlamentare sau la plen. O propunere inedită din partea liderului PSD este legată de prezenţa doamnelor şi domnişoarelor. Surse din partid vorbesc despre o condiţie obligatorie pe care Liviu Dragnea a pus-o liderilor PSD: pe liste să fie cât mai multe femei care „să arate bine”. Putem vorbi chiar de un casting pe care liderii din teritoriu trebuie să îl facă pentru listele parlamentare. Listele trebuie trimise la centru până la sfârşitul acestui luni, după care PSD va începe evaluarea candidaţilor. Liderul PSD a avertizat că nu va semna listele pentru alegeri fără să discute despre fiecare candidat. „Nu o să le semnez ca primarul. Adică nu o să le semnez până nu discutăm despre fiecare în parte”, a explicat Dragnea.

PNL cere eseu motivaţional

În tabara liberalilor a pornit o adevarată dezbatere despre mondul de desemnare a candidaţilor. Purtătorul de cuvânt, Adriana Săftoiu, ar vrea ca cei care îşi doresc un loc pe liste să scrie un eseu despre motivul pentru care vor să candideze, fără să fie ajutaţi de consilieri sau să se inspire de pe internet. La cum arată această solicitare, am putea asista chiar la un extemporal pe care candidaţii liberali îl vor da înainte de alegeri. Totodată, în PNL se discută deschis despre posibilitatea ca pe listele parlamentare să se regăsească actuali membri ai guvernului tehnocrat. Premierul Dacian Cioloş este curtat intens pentru o eventuală recrutare în PNL, dar au fost înaintate şi alte nume precum Costin Borc, Vlad Voiculescu sau Cristian Ghinea. „Vom vedea în ce măsură într-un anume proiect comun pe care îl putem facem cu domnia sa, chiar dacă nu va fi membru PNL, anumiţi miniştri din Cabinet care au simpatii şi orientări liberale, de dreapta, să se regăsească la noi”, a anunţat preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

Cristian Buşoi, preşedinte PNL Bucureşti: „Eu personal mi-aş dori cel mai mult să-l văd pe domnul Cioloş candidat al PNL la parlamentare şi evident pentru funcţia de prim-ministru şi am fi mai mult decât onoraţi să fie pe lista de Bucureşti.

×