x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Functionarii, chemati in plen

Functionarii, chemati in plen

de Lavinia Dimancea    |    04 Noi 2005   •   00:00
Functionarii, chemati in plen

Senatorii si deputatii nu s-au inghesuit ieri sa asiste la alocutiunea presedintelui Bulgariei, Gheorghi Parvanov, prezent in plenul reunit al celor doua Camere. Ca urmare, a fost mobilizat personalul tehnic.

La sosirea in Parlamentul Romaniei, presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, a fost intampinat de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si de fostul sef al statului, senatorul PSD Ion Iliescu, pe care l-a imbratisat calduros. Iliescu si Vacaroiu l-au condus pe oasptele bulgar pana in sala plenului, unde... Surpriza! Din cei 469 de parlamentari au fost prezenti in jur de 170, ceea ce a determinat Administratia Parlamentului sa ii mobilizeze pe functionarii institutiei pentru a umple sala pe jumatate goala. Dar nici putinii parlamentari prezenti nu s-au aratat prea interesati de mesajul oaspetelui bulgar, intrucat, in timpul alocutiunii, multi si-au butonat telefoanele, altii au rasfoit hartii si unii chiar si-au manevrat laptopurile. Toti au reusit insa sa aplaude, la final, discursul presedintelui bulgar in care a vorbit despre drumul comun al Romaniei si Bulgariei pentru integrarea in UE la 1 ianuarie 2007. "Cheia integrarii de la 1 ianuarie 2007 este in mainile noastre si depinde de indeplinirea la termen a obligatiilor asumate. (...) Intotdeauna am vorbit de Romania si Bulgaria ca de un tandem comun pentru ca suntem intr-un tratat comun de aderare la UE", a spus, de la tribuna Parlamentului, presedintele Parvanov.

EVITAREA GRESELILOR. Ideea a fost sustinuta si de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. El a spus ca Romania si Bulgaria deruleaza o actiune comuna de lobby, in vederea integrarii, pe langa presedintii omologi ai parlamentelor celor 25 de state comunitare. Potrivit lui Vacaroiu, Romania si Bulgaria duc actiuni de colaborare pe linia grupurilor si comisiilor de integrare si de politica externa pentru a se informa reciproc cu privire la stadiul si continutul diferitelor proiecte de legi prioritare pentru integrare. "Ne comportam astfel incat sa evitam sa facem greseli si sa reusim sa finalizam cadrul legislativ modern specific unui stat de drept si economiei de piata", a spus presedintele Senatului.

SFAT
"Tarile noastre nu trebuie sa se piarda in diverse actiuni care sa le distraga atentia de la scopul comun. Trebuie sa cream atmosfera necesara de care avem nevoie pentru acest lucru" - Gheorghi Parvanov presedintele Bulgariei

BASESCU - PARVANOV
Romania va fi avocatul Bulgariei in procesul de integrare si viceversa, cele doua tari mergand in tandem spre data de 1 ianurie 2007 si sa vorbeasca peste tot unde au ocazia si de realizarile celeilalte tari, a aratat ieri presedintele Traian Basescu, dupa primirea omologului sau bulgar Gheorghi Parvanov, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti. "Am constatat nu numai ca nu avem nici un fel de probleme politice intre noi, ci avem doar obiective comune", a intarit si Parvanov. Nu exista competitie nici pentru realizarea celui de-al doilea pod Vidin-Calafat, a spus Parvanov, iar cele doua tari vor vorbi impreuna la Comisia Europeana pentru coridoarele paneuropene VIII si IV. Tot impreuna vor vorbi si despre elementele de securitate in Balcanii de Vest si Marea Neagra. Cei doi sefi de stat au aratat totusi ca exista unele aspecte pe care Romania si Bulgaria trebuie sa le clarifice, cum ar fi eliminarea unor taxe percepute de partea romana la trecerea podului Giurgiu-Ruse si regimul romanesc al vizelor de lunga sedere. (Oana Stancu)
×
Subiecte în articol: politic preşedintele parvu