x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, atac la Băsescu

Geoană, atac la Băsescu

de Lavinia Dimancea    |    07 Apr 2009   •   00:00
Geoană, atac la Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek/Editura Intact

Mircea Geoană îşi înteţeşte ofensiva împotriva lui Traian Băsescu. El a solicitat ieri DNA să se autosesizeze în cazul fiicei şefului statului, Ioana Băsescu, şi al fratelui acestuia, Mircea Băsescu. Emil Boc îl acuză pe liderul PSD că a intrat prea devreme în campanie.



Candidatul PSD la Preşedinţia României a trecut la lovituri grele fără să mai ţină seama că partidul pe care îl conduce se află la guvernare alături de PD-L-ul lui Traian Băsescu.

După ce în week-end şi-a arătat colţii la cel care se amestecă "brutal" în treburile Executivului, ieri, Geoană l-a acuzat pe Băsescu de "deturnare a atenţiei publice de la propriile probleme şi ale anturajului apropiat". Liderul pesedist a explicat că, în ultimele zile, prin declanşarea scandalului Becali, am asistat practic la o "strategie deliberată de deturnare a atenţiei de la subiectele sensibile pentru preşedinte", astfel încât el s-a hotărât să semnaleze justiţiei "obligaţia de a se reîntoarce cu mult mai multă energie" la subiectele abandonate, adică cele legate de familia Băsescu.

"În calitate de preşedinte al PSD şi de preşedinte al Senatului, solicit în mod oficial DNA să se autosesizeze cu privire la cele 30 de hectare de teren obţinute de fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, printr-o schemă identică cu cea aplicată de Gabriel Popoviciu. De asemenea, solicităm declanşarea aceloraşi proceduri pentru milionul de euro pe care fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, l-a avut la dispoziţie pentru achiziţionarea unui apartament de lux în zona proprietăţilor lui Gabriel Popoviciu", a anunţat Geoană.

DE LA POLITIZARE LA DNA
Săptămâna trecută însă, liderul PSD credea cu totul altceva despre scandalul Ioana Băsescu. În scena derulată la Palatul Parlamentului în care Traian Băsescu striga la jurnalistul Andrei Bădin "băi, caraghiosule!" la invitaţia acestuia de a da lămuriri despre apartamentul achiziţionat de Ioana Băsescu în complexul rezidenţial Băneasa, Geoană îi spunea şefului statului că "e politizată toată chestia". "Păi o să le explic", îi răspundea şeful statului.

De atunci, pesedistul, devenit prezidenţiabil al PSD, pare să se fi răzgândit între timp, apărând în media şi informaţii că ANI s-ar fi autosesizat la 31 martie şi îi verifică averea. Ieri, Geoană a precizat însă că nu ştie nimic despre acest lucru.

Liderul PSD a avut în schimb mai mult de spus în cazul Becali, el solicitând Parchetului General să explice de ce "un fruntaş pedelist, Costel Iancu, care a fost dovedit cu fapte antisociale grave, este judecat în stare de libertate, şi domnul George Becali, care se pare că a avut fapte antisociale destul de grave, este judecat în stare de arest". "Credem că, atunci când Justiţia aplică legea, trebuie să o aplice cu egală măsură şi pentru apropiaţii preşedintelui şi pentru adversarii preşedintelui", a arătat Geoană.

ACŢIUNE ELECTORALĂ
În replică, liderul PD-L, premierul Emil Boc, l-a acuzat ieri pe Geoană că a intrat prea repede în campanie electorală şi că prin solicitările făcute încearcă să arate că există un candidat al PSD la Cotroceni. "În România, dacă suntem oameni politici adevăraţi, trebuie să respectăm instituţiile statului, oricare ar fi ele. Să nu dăm recomandări de nici un fel, de nici o natură nici unei instituţii a statului. Aceasta înseamnă respectul faţă de statul de drept, de instituţii şi faţă de democraţie", a spus Boc. DNA şi Parchetul General nu au făcut în schimb nici un comentariu legat de declaraţiile lui Geoană.

Afacere pe malul Techirghiolului
Conform documentelor anexate articolului publicat pe badin.ro şi citate de Antena 3, Consiliul Local al localităţii Techirghiol a aprobat în anul 2007 un proiect de plan urbanistic zonal în urma căruia societatea SC MB CONSULT COMPANY SRL, societate al cărei acţionar unic este Mircea Băsescu, a primit în concesiune, fără licitaţie, o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi pe malul lacului.

"Se aprobă PUZ şi Regulamentul de urbanism pentru "Amplasare case de vacanţă cu dotări omplementare şi introducere în intravilan" pentru terenul identificat în zona digului de delimitare între zonele I şi II Lac Techirghiol. Art.2 - Se aprobă introducerea în intravilan a suprafeţei de 8.642,17 mp - ca trup izolat ce aparţine oraşului Techirghiol, concesionar SC MB CONSULT COMPANY SRL (...)", se arată în hotărârea Consiliuliul Local Techirghiol, privind aprobarea PUZ pentru "Amplasare case de vacanţă şi dotări complementare - introducere în intravilanul oraşului Techirghiol".

×
Subiecte în articol: basescu politic geoană