x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze Ucraina, Republica Moldova şi Georgia

Geoană: Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze Ucraina, Republica Moldova şi Georgia

de Agerpres    |    17 Apr 2014   •   18:56
Geoană: Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze Ucraina, Republica Moldova şi Georgia

Senatorul Mircea Geoană a declarat joi că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, pentru a încerca să oprească drumul acestora către Europa.

"Federaţia Rusă încearcă în acest moment să destabilizeze Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, pentru a încerca să oprească drumul acestora către Europa. Este evident că tot ce se întâmplă în estul Ucrainei, ce se întâmplă la Odessa, ce se întâmplă în Transnistria, în enclavele separatiste din Georgia reprezintă un plan de destabilizare a acestor ţări, încercând să mute data alegerilor pentru preşedintele ucrainean şi să încerce să influenţeze rezultatul alegerilor din Moldova, din noiembrie, pentru noul Parlament de la Chişinău şi pentru direcţia pe care Republica Moldova o va lua în următoarea perioadă", a spus Geoană după întâlnirea pe care a avut-o la Bucureşti cu ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, şi cu senatorul Jean-Yves Leconte, reprezentant pentru francezii din străinătate.

El a adăugat că va exista o presiune economică şi comercială şi pe partea de energie pe care Rusia o va exercita asupra acestor ţări, inclusiv asupra Moldovei.

"Suntem extrem de interesaţi ca întreaga Europă să găsească un răspuns şi la aceste probleme, la soluţii alternative de alimentare cu energie şi gaz natural pentru Moldova, soluţii de deschidere de piaţă europeană pentru produsele moldoveneşti şi ucrainene, în condiţiile unui foarte probabil embargou complet comercial pe care Rusia îl va exercita asupra acestor ţări când va fi semnat acordul de asociere şi de liber schimb la UE. Şi, nu în ultimul rând, ceea ce încercăm să facem şi încerc să fac şi eu, împreună cu premierul Ponta, este să încurajăm Occidentul să organizeze o conferinţă a donatorilor internaţionali pentru Moldova, pentru a veni cu un pachet financiar consistent, care să poată să ţină economia moldovenească pe o cale bună şi să compenseze aceste presiuni economice şi comerciale pe care Rusia le va exercita", a mai precizat senatorul.

În context, el a spus că România trebuie să acţioneze este atât în plan bilateral, cu Republica Moldova, cât şi în plan european şi transatlantic.

"Eu salut faptul că SUA au descoperit relevanţa strategică a Republicii Moldova şi salut faptul că această declaraţie de interes strategic a fost consfinţită cu ocazia prezenţei premierului Leancă în biroul oval şi în întâlniri cu liderii americani", a susţinut Mircea Geoană.

Acesta a adăugat că Europa trebuie să facă mai mult Republica Moldova şi Ucraina şi să arate solidaritate reală cu aceste ţări care, potrivit lui, sunt supuse unei presiuni incredibile.

"Tot ceea ce este legat de cooperare transfrontalieră cu Moldova şi cu Ucraina trebuie să le facem cu prioritate. În vremea în care Basarabia făcea parte din România erau 22 de poduri peste Prut, astăzi mai sunt două. Acum câteva zile am vizitat locaţia noului pod peste Tisa, care leagă Maramureşul românesc de cel istoric, de Ucraina, şi avem la nivelul autorităţilor statului român o reevaluare a tot ceea ce înseamnă proiect transfrontalier cu vecinii noştri de la est şi de la nord, Republica Moldova şi Ucraina, aşa cum sunt convins şi că peste Marea Neagră către Georgia trebuie să găsim formulele de interconectare modală pe care le putem găsi. Dar putem să facem mai mult, trebuie să-i cerem şi Europei să facă mai mult. Putem să-i cerem Occidentului să arate solidaritate reală cu aceste ţări care sunt supuse unei presiuni incredibile şi care nu va conteni", a spus Mircea Geoană.

El a adăugat că cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnia lor - români, găgăuzi, ruşi sau ucraineni -, trebuie convinşi că deschiderea Moldovei pentru Europa "este un câştig net, că nu au de optat în mod dramatic, Europa sau Rusia, una sau cealaltă, că pot să aibă o relaţie apropiată şi intimă cu Europa şi o relaţie bună şi cordială cu Federaţia Rusă".

Mircea Geoană a mai spus că interesul Rusiei nu este confruntarea cu Occidentul sau să-şi controleze cu forţa vecinii, ci de a avea o relaţie cordială cu Occidentul, de a fi un jucător internaţional respectat, nu izolat în plan global.

"Dincolo de aceste pusee de ambiţie imperială renăscută pe care Moscova şi domnul Putin le exercită în această perioadă, trebuie să înţeleagă că este o limită la aceste acţiuni şi că această aparentă lipsă de unitate şi de fermitate a Occidentului, de sancţiuni economice cu adevărat severe se apropie de sfârşit. Aceasta nu este o ameninţare, ci o constatare. Chiar şi ţările europene care au relaţii economice foarte profunde şi interese comerciale foarte directe cu Federaţia Rusă ajung la concluzia că trebuie să dăm un semnal că există o limită la acest tip de agresivitate la adresa vecinilor Federaţiei Ruse", a precizat Geoană.

În opinia sa, interesul României este de a avea o relaţie între Occident şi Federaţia Rusă "ajunsă la un punct de dialog şi de echilibru, cu vecinii imediaţi, fiind alături în Europa".

"Dacă România îşi va juca bine cărţile acum, am putea să avem o Românie extrem de influentă, şi puternică militar, şi cu securitatea energetică, alimentară şi economică asigurată, şi reprezentând această punte între Est şi Vest, pe care geografia noastră ne îndeamnă să o folosim", a adăugat Mircea Geoană.

×
Subiecte în articol: mircea geoana