Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că Raportul CE arată "odată pentru totdeauna că nu Parlamentul este cel care face zid în jurul marilor corupţi şi care se opune înfăptuirii justiţiei, ci face trimitere directă la reprezentanţii PDL şi ai majorităţii de guvernământ".
"În contextul discuţiilor despre aderarea României la Spaţiul Schengen, vreau să salut reconfirmarea poziţiei Comisiei Europene conform căreia nu există niciun fel de legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi aderarea la Schengen. Susţin cu tărie faptul că tratatele Uniunii Europene trebuie respectate, iar România trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca şi celelalte state europene în privinţa Spaţiului Schengen. Faptul că raportul Comisiei Europene prezentat astăzi conţine doar evaluări tehnice şi este lipsit de tuşe politice nu trebuie însă să ne facă să credem că România şi-a îndeplinit obiectivele în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei şi nici că am înlăturat cele mai negre pete legate de lupta împotriva corupţiei la nivel înalt", susţine Mircea Geoană.
El susţine că raportul intermediar al CE privind MCV "arată odată pentru totdeauna că nu Parlamentul este cel care face zid în jurul marilor corupţi şi care se opune înfăptuirii justiţiei, ci face trimitere directă la reprezentanţii PDL şi ai majorităţii de guvernământ".
"Cazurile Ridzi şi Păsat, la care se face referire directă în raportul de astăzi, sunt responsabilitatea exclusivă a PDL, care de altfel a făcut tot ce a putut pentru a se opune actului de justiţie în cele două situaţii. Raportul conţine termeni favorabili referitori la funcţionarea insituţională a României, dar şi o nuanţă importantă legată de obligaţiile Executivului. În timp ce Parlamentul şi-a făcut datoria şi a adoptat codurile penale şi civile, pachetul legislativ privind mica reformă în justiţie, precum şi modificări la Legea de organizare a Curţii Constituţionale, Executivul este cel care este restant cu implementarea şi transpunerea în realitate a prevederilor conţinute de actele normative", adaugă preşedintele Senatului.
Mircea Geoană mai consideră că Guvernul şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei trebuie să trateze cu maximum de interes şi de atenţie referirile la crima organizată conţinute în raport, întrucât aceşti termeni pot dăuna de o natură crucială imaginii şi credibilităţii României pe plan european. (Mediafax)