x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legile privind comasarea alegerilor şi promovarea magistraţilor

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legile privind comasarea alegerilor şi promovarea magistraţilor

05 Dec 2011   •   07:47
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legile privind comasarea alegerilor şi promovarea magistraţilor

Cabinetul Boc isi va angaja raspunderea pana la Craciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia a fost luata in sedinta de astazi a Coalitiei.

"Guvernul isi va angaja raspunderea atat pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cat si pentru legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza unei decizii politice luate in sedinta de luni a coalitiei. Intentia este ca angajarea raspunderii sa aiba loc pana la Craciun, iar data alegerilor comasate sa fie decisa ulterior, prin hotarare de guvern", au declarat, pentru Mediafax, surse aflate la sedinta ddin aceasta dimineata a Coalitiei.

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice pana in 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifica faptul ca numarul locuitorilor care se ia in calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localitati, corespunzator structurii administrativ-teritoriale in vigoare.

Legea MAI propune si suspendarea, pana la data publicarii rezultatelor alegerilor din anul 2012 in Monitorul Oficial, a unor parti din legile care reglementeaza, separat, in prezent organizarea alegerilor parlamentare si a celor locale.

In privinta numirilor in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), secretarul de stat in Ministerul Justitiei Lidia Barac a declarat, la inceputul lunii noiembrie, ca analizeaza varianta promovarii unui nou proiect de lege, dupa ce Parlamentul a respins un proiect de act normativ pe aceasta tema.

Intrebata atunci daca noul proiect va fi promovat prin raspunderea angajarii Guvernului in fata Parlamentului pentru a fi adoptat pana la publicarea raportului Comisiei Europene pe justitie, din luna februarie, Lidia Barac a precizat doar ca Guvernul nu va incalca Constitutia.

Senatul, in calitate de Camera decizionala, a respins, in luna octombrie, un proiect de lege initiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare in functia de judecator la ICCJ, astfel incat accesul la aceasta calitate sa fie permis numai celor cu o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani.

Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ sa se faca dintre judecatorii si procurorii care au indeplinit efectiv, cel putin cinci ani, functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa ICCJ in ultimii zece ani ca judecator sau procuror, au obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala.

×