x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: S-au făcut presiuni politice şi psihice asupra Senatului pentru Legea ANI

Gyorgy Frunda: S-au făcut presiuni politice şi psihice asupra Senatului pentru Legea ANI

30 Iun 2010   •   00:00

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, a declarat, la reexaminarea Legii de organizare şi funcţionare a ANI, că funcţionarii acestei instituţii "au minţit" ambasadele de la Bucureşti, acuzând senatorii că au eliminat comisiile de cercetare a averilor, decizia finală a Senatului lipsind Agenţia de puterile pe care le avea.



Frunda a precizat că respectivele comisii de cercetare a averilor nu au funcţionat niciodată în paralel cu Agenţia Naţională de Integritate, fiind introduse în lege de 'o mână de deputaţi'.

'Nu este normal ca funcţionari ai statului român să meargă la ambasadele de la Bucureşti şi să prezinte lucrurile denaturat, pe româneşte, să mintă. (...) Ieri (marţi-n.r.) a fost o premieră şi la şedinţa comisiilor reunite au participat un ambasador şi reprezentanţii altor două ambasade. Un Senat suveran al unui stat membru al UE nu poate accepta o presiune politică, psihică. Nu-mi amintesc ca vreo ambasadă a României să fi făcut presiuni pentru adoptarea unei legi', a afirmat Frunda, potrivit Agerpres.

El a criticat, de asemenea, comportamentul reprezentanţilor ANI la şedinţa de marţi a comisiilor, aceştia 'cerând translatorilor oficialilor străini să traducă doar o parte din ceea ce spuneau senatorii' şi plecând intempestiv în mijlocul dezbaterilor.

'Dacă făceai asta în SUA, erai arestat până la poartă. (...) Dacă vom sta cu mâinile încrucişate şi vom asista la disoluţia autorităţii, ne merităm soarta', a afirmat senatorul UDMR.

El a reiterat ideea că s-a opus întotdeauna înfiinţării ANI, o instituţie care nu există nicăieri în lume, şi a arătat că demnitarii români ar putea da socoteală în privinţa dobândirii averilor, dacă sunt ilicite, la Înalta Curte, iar restul aleşilor şi funcţionarilor, tot în cadrul actualului judiciar, până la nivelul tribunalelor.

Frunda a spus că singurul lucru pe care ANI nu-l poate face, pe noua lege, este să publice pe site-uri declaraţiile de avere.

Senatorul UDMR a subliniat că declaraţiile de avere vor fi 'mult mai publice' decât cele ale lui David Cameron sau Jose Manuel Durao Barosso, pe care le-a prezentat Senatului într-o şedinţă anterioară.

'Dacă respectam principiul statului de drept, nu aveam dreptul să-mi oblig soţia sau copiii majori să-şi declare averile', a spus el.

Senatorul UDMR s-a adresat şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, atrăgându-i atenţia că ANI nu face parte din justiţia statului român, ci este o instituţie administrativă autonomă.

×
Subiecte în articol: politic