x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu a cedat în faţa lui Geoană

Iliescu a cedat în faţa lui Geoană

de Lavinia Dimancea    |    02 Sep 2008   •   00:00
Iliescu a cedat în faţa lui Geoană

PSD ● Congres extraordinar la 27 septembrie
Pesediştii îşi vor desemna oficial candidatul pentru funcţia de prim-ministru la data de 27 septembrie, în cadrul unui Congres extraordinar. Decizia a fost luată ieri de conducerea partidului şi singurul care s-a opus a fost Ion Iliescu.



PSD ● Congres extraordinar la 27 septembrie
Pesediştii îşi vor desemna oficial candidatul pentru funcţia de prim-ministru la data de 27 septembrie, în cadrul unui Congres extraordinar. Decizia a fost luată ieri de conducerea partidului şi singurul care s-a opus a fost Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a votat totuşi în favoarea convocării Congresului extraordinar, deşi, în timpul şedinţei Biroului Permanent Naţional, ridicase obiecţii cu privire la organizarea acestuia înainte de alegerile parlamentare, astfel încît decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Iliescu invocase Statutul partidului, care prevede că desemnarea premierului se face în cazul cîştigării alegerilor, dar nu a fost susţinut de nici un alt lider al partidului, nici măcar de Adrian Năstase, care declarase înainte  de şedinţă că acest congres trebuie făcut, potrivit Statutului, după alegeri, dar că totuşi ar fi util pentru că ar stabili foarte clar care este candidatul PSD la funcţia de prim-ministru. La finalul şedinţei, Iliescu s-a arătat foarte nervos în faţa jurnaliştilor şi a refuzat să comenteze decizia conducerii PSD, adresîndu-se răstit către aceştia cînd l-au întrebat dacă este oportună convocarea Congresului extraordinar: "Hai, mă, lăsaţi-mă!".

CANDIDATUL. Mircea Geoană a reuşit astfel să-şi impună propunerea lansată săptămîna trecută cu privire la organizarea Congresului extraordinar, urmînd ca în cadrul acestuia să-i fie validată candidatura la şefia Executivului, anunţată vinerea trecută la Alexandria. Lista pentru alte candidaturi ar rămîne însă deschisă, după cum a declarat purtătorul de cuvînt al partidului, Cristian Diaconescu, în cursă putîndu-se înscrie oricine altcineva "în afară de preşedintele partidului, care se simte în stare să pună în aplicare programul de guvernare". Potrivit lui Diaconescu, în cadrul congresului, ce va avea pe ordinea de zi şi prezentarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare, precum şi oferta de guvernare, nu vor fi validaţi şi viitorii miniştri ai Guvernului PSD, dar purtătorul de cuvînt al Alianţei PSD + PC, Bogdan Niculescu-Duvăz, a admis că va fi prezentat "nucleul de bază al echipei guvernamentale, principalii protagonişti care se vor regăsi în campanie alături de candidatul la funcţia de prim-ministru". În plus, Duvăz a anunţat ieri, după o şedinţă a conducerii Alianţei, că cele două partide vor organiza o reuniune comună a congreselor, după ce acestea vor fi avut loc separat, în care să fie anunţat oficial candidatul Alianţei pentru Palatul Victoria.

FĂRĂ TAXĂ. Pe de altă parte, Alianţa PSD + PC nu va impune candidaţilor la alegerile parlamentare să cotizeze cu o anumită sumă la finanţarea campaniei electorale naţionale, după cum a anunţat Duvăz. Trezorierul partidului, Aristide Roibu, a făcut ieri o informare legată de prevederile legale pentru finanţarea campaniei electorale.

×
Subiecte în articol: politic psd