Ion Iliescu a declarat, că Legea Lustraţiei, adoptată în acest moment, echivalează cu o lege "de tip ceauşist", care nu are ce căuta într-un context democratic, el apreciind că aceasta ar avea efecte, poate, asupra lui Traian Băsescu.
"Păi Legea Lustraţiei, astăzi, este, într-adevăr, o lege de tip ceauşist. Nu are ce să caute în context democratic. Şi ce valoare mai are ea? (...)Care e efectul Legii Lustraţiei acum? Poate pentru Băsescu, să nu poată să mai candideze", a precizat Iliescu, răspunzând astfel declaraţiei făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a promis că Legea Lustraţiei va fi adoptată de Parlament până pe 20 mai.
Iliescu a dat citire, chiar, unei ştiri venite pe agenţiile de presă referitoare la declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. "Preşedinta Camerei, Roberta Anastase, se întâlneşte ...Cu cine credeţi voi? Cu preşedintele Asociaţiei 21, Teodor Mărieş. Acest Teodor Mărieş nu are nici măcar calitatea de revoluţionar. Asociaţia 21 s-a creat de către cei care au fost pe baricade, în 21. El nu a fost acolo şi nimeni nu-i recunoasşte acest drept", a precizat Iliescu în faţa audienţei.
El a subliniat că toţi membrii fondatori ai Asociaţiei "21 Decembrie" s-au retras din cadrul acesteia, arătând că nu ştie cum a ajuns Mărieş preşedinte al acestui for.
"Nu ştiu cum mama dracului a ajuns ăsta (Teodor Mărieş, n.r.) preşedinte al acestei Asociaţii. Deci ăsta nu are funcţie politcă. În statutului lor, este un fel de administrator al clădirii, care este asociaţia. Dar el şi-a arogat dreptul şi calitatea de a vorbi în numele asociaţiei, de a vorbi în numele revoluţionarilor", a spus Iliescu despre Mărieş.
Iliescu a criticat, totodată, faptul că Mărieş a fost primit de preşedintele Camerei Deputaţilor, în cadrul unei întâlniri pe tema Lustraţiei, în condiţiile în care nu ar avea calitatea de a se pronunţa asupra unei astfel de teme.
"El face aceste greve ale foamei ca să nu ştiu ce. Şi ăsta merge şi este primit de preşedinta Camerei Deputaţilor pe tema Lustraţiei. Şi el şi-a luat angajamentul că încetează greva foamei dacă Legea Lustraţiei trece. Care este autoritatea sa morală, din acest punct de vedere?", a mai spus Iliescu.
Fostul şef de stat a arătat, de asemenea, că Mărieş a "negociat" cu Procuratura pentru a primi copii după dosarele Revoluţiei, el apreciind că acesta nu are autoritatea de a gestiona astfel de dosare.
"Pe de altă parte, el (Mărieş, n.r.) a negociat cu Procuratura Generală - ruşinea dracului - şi copii după dosarele Revoluţiei îi sunt date lui, la Asociaţie. Pe ce chestie? Care este autoritatea lui ca să fie el cel care să adminstreze, să gestioneze documentele Revoluţiei? Vedeţi la ce mizerii se ajunge? Şi, din păcate, autorităţile actuale se înclină în faţa unor asemenea indivizi", a conchis Iliescu.
Ion Iliescu a participat, marţi, la o dezbatere organizată de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pe tema "Târgu Mureş, martie 1990".
Liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a anunţat că iese din greva foamei, marţi, după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în timpul căreia s-a stabilit un calendar clar pentru adoptarea Legii lustraţiei, care ar urma să treacă de Parlament până în 20 mai.
Mărieş a făcut anunţul că renunţă la protest la finalul unei întâlniri de marţi dimineaţă între reprezentanţii mai multor organizaţii civice şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
"Având în vedere rezultatul discuţiilor şi faptul că am stabilit un calendar clar pentru adoptarea Legii lustraţiei, vă anunţ că din acest moment am ieşit din greva foamei. Am văzut astăzi că există voinţă politică, iar adoptarea unei legi a lustraţiei corecte era ultima dintre revendicările pentru care militam eu", a spus Doru Mărieş.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că discuţia de marţi dimineaţă a fost una tehnică şi că ea va fi urmată de una similară în 13 aprilie, atunci când Legea lustraţiei va fi discutată "cu amendamentele pe masă".
Mediafax