Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Unirii. Într-un discurs în Piața Unirii, șeful statului a spus că "unirea a fost un act de mare abilitate politică" și că "a servi țara înseamnă, înainte de toate, asumarea cu mare responsabilitate a unor mari idelauri".
"Este o mare bucurie pentru mine să revin la Iaşi, capitala Unirii, un centru simbolic al românităţii şi un reper al spiritualităţii noastre. Pentru prima dată, români din ţară şi de pretutindeni, marcăm cu toţii Unirea Principatelor Române ca sărbătoare naţională. Este momentul să ne amintim că acest reper fundamental al existenţei noastre s-a realizat în timpuri istorice complicate. Unirea a fost, în definitiv, un act de mare abilitate politică. Recunoştinţa noastră este cu atât mai mare fiindcă am avut de-a face cu lideri vizionari, cu oameni vrednici care au înţeles că a-ţi servi ţara înseamnă, înainte de toate, asumarea cu mare responsabilitate a unor importante idealuri. Să nu trăim cu iluzia că atunci a fost uşor. Şi atunci, liderii au avut mari dificultăţi în a se solidariza în jurul unor interese esenţiale, aşa cum a fost Unirea, dar au reuşit să finalizeze cu succes un astfel de proiect fundamental. Pentru o asemenea reuşită, este nevoie de viziune, de renunţarea la orgolii, la mărunte interese personale sau partizane, este nevoie de curaj şi de acţiune", a spus Klaus Iohannis.
Iohannis a apreciat că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 156 de ani este "puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional".
"Au existat atunci voci, şi nu puţine ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată şi o bună bucată de vreme mulţi oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma fără să greşim că ideea de consens înseamnă tocmai puterea şi abilitatea de renunţa la interese particulare pentru a construi mari proiecte. Dar o naţiune puternică de cetăţeni nu se poate hrăni doar cu momentele sale emblematice din trecut. O naţiune conştientă de misiunea sa istorică este datoare să lucreze zi de zi pentru idealurile sale. 1859, 1877 şi 1918 sunt bornele noastre ca stat modern, dar, în aceeaşi măsură, aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă succese foarte importante ale generaţiilor recente. Învăţătura pe care au oferit-o moldovenii şi muntenii la 1859 este una importantă pentru zilele noastre", a afirmat şeful statului.
Iohannis şi premierul Victor Ponta participă la Iaşi la evenimentele dedicate Unirii Principatelor.
Potrivit programului, după susţinerea discursurilor, va urma ceremonialul depunerii de coroane la monumentul dedicat lui Al. I. Cuza din Piaţa Unirii, defilarea detaşamentelor militare, intonarea Horei Unirii şi desfăşurarea Horei Populare.
De la ora 12:00, timp de o oră, în Piaţa Unirii este programat momentul folcloric 'Noi suntem români'. În acelaşi timp, oficialităţile se vor deplasa la Biserica 'Trei Ierarhi', unde va fi oficiată o slujbă şi vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Al. I. Cuza.
După acest moment, primarii Iaşiului, Chişinăului şi Cernăuţiului vor semna, în Sala Gotică a lăcaşului de cult, un protocol privind educaţia şi cultura.
De la ora 13:00, municipalitatea va oferi peste 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert tuturor cetăţenilor veniţi în Piaţa Unirii.
Şi în Bucureşti vor avea loc ceremonii militare şi religioase cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Unite. Vor fi depuse coroane de flori şi vor avea loc concerte ale fanfarelor militare. Festivităţile au loc la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.