x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Klaus Iohannis: Pandemia este departe de a se fi încheiat, însă acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță

VIDEO. Klaus Iohannis: Pandemia este departe de a se fi încheiat, însă acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță

de Georgiana Oprea    |    23 Sep 2020   •   18:03
VIDEO. Klaus Iohannis: Pandemia este departe de a se fi încheiat, însă acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță

UPDATE. Principalele declarații: „Au mai rămas câteva zile până la un moment definitoriu pentru cum vor evolua în următorii patru ani localitățile unde trăim. Pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noaste. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari și consilieri locali, viitorii președinți de Consilii județene și consilieri județeni. De cei care vor câștiga depinde ca școala și spitalul să fie modernizate, drumurile să fie reparate și probleme de trafic rezolvate. Alegerile ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă, dar atunci au fost amânate pentru că existau foarte multe necunoscute cu privire la virus. Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însă acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță. Există norme stricte astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime: dezinfectarea riguroasă a secțiilor, circuite deparate de circulație. Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază: purtarea măștii, igiena mâinilor, dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul de infetare este reduc la minim. Practic exprimarea votului nu diferă mult cu alte activități zilnice, cum ar fi mersul la cumpărături. Am văzut cum unii competitori recurg la obișnuitele tactici retrograde, care încă mai cred că oamenii pot fi mințiți. Aceiași politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament încă pentru a promova tot felul de legi populiste știind foarte bine că sunt inaplicabile, în această perioadă de criză majoră în care bugetul e pus sub mare presiune. Iresponsabilitate PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită. Avem multe modele de comunități locale de succes și avem și exemple unde administrațiile locale au eșuat lamentabil. Mergeți la vot în număr cât mai mare și alegeți-i pe cei care pot face ceva pentru dezvoltarea orașului sau a comunei în trăiți.”

Î: Vă așteptați la un nou lockdown?

R: Nu văd motive pentru o situație în care cetățenii sunt obligați să stea la domiciliu, dar vedem cum numărul de infectări este în creștere. Noi putem stopa răspândirea epidemiei dacă purtăm mască, evităm aglomerările.

Î: Un profesor a îndemnat copiii să nu poarte mască. A cui este responsabilitatea?

R: Este un caz singular, reprobabil. Nu putem tolera așa ceva și sunt convins că cei de la Inspectoratul școlar va lua măsuri. E jalnic.

Î: Parlamentul a aprobat majorarea pensiilor cu 40%. Veți promulga legea?

R: Este de dorit să crească pensiile, salariile profesorilor, sunt lucruri pe care și eu mi le doresc și deja primii pași s-au făcut. Pensiile au crescut cu 14%. Chiar dacă ne dorim mult, suntem în pandemie, în criză economică și bugetul e deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pe anul viitor cu 6% din PIB, ar trebui să luăm bani din altă parte, ori de peste tot deja banii au fost reduși la minim.

Î: Avocatul general al CJUE a decis că numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare și procedurile de înființare a Secției speciale nu respectă dreptul UE. Când se va rezolva această chestiune?

R: Este o propunere a avocatului general, dar aceste propuneri sunt exact lucrurile pe care le-am spus și eu, și PNL, când PSD s-a apucat să distrugă legile justiției. Mă bucură că iată avocatul general de la CJUE are exact aceeași opinie pe care am avut-o și eu, cu aceste argumente am atacat modificările PSD. Este o încurajare pentru noi, am spus acum câteva săptămâni că legile justiției în această toamnă trebuie să intre în discuție și să fie reparate. Eu voi insista și cred că voi avea oarecare succes ca după alegeri de la Ministerul Justiției să apară propunerile pentru a reda viteză luptei anticorupție, pentru a face procedurile transparente și pentru a garanta independența magistraților.  

Î: E oportună testarea pentru românii care vin din diaspora?

R: E o chestiune care se va discuta la Ministerul Sănătății, E o măsură care a fost deja introdusă de mai multe țări din UE, unde numărul de infectări e în creștere puternică. Vom analiza dacă e necesar sau nu pentru România.  

Î: Avem un nou record negativ, medicii au recomandat să fie luate măsuri la nivel de regiune. Se ia în calcul să fie implementate măsuri precum purtarea obligatorie a măștii sau testarea în masă?

R: Dacă numărul de persoane infectate crește se pot lua astfel de măsuri. Sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau județean. E important să se ia măsurile mai dure unde riscul e mai mare. 

Î: E deja a doua săptămâna când încălzesc apă la aragaz ca să pot participa cât de cât spălat la o conferință de presă, iar în cazul meu sunt alte mii de cetăţeni. Cum vi se pare faptul că principala dezbatere pentru primăria capitalei, în 2020, e dacă vom avea apă caldă și căldură? 

R: Eu am zis așa. Avem multe modele de administrații de success. După cum avem și administrații locale care au eșuat. Dumneavoastră, ca votant, veți putea să vă dați seama dacă localitatea în care trăiți o duce bine sau nu.

Î: Marcel Ciolacu a susținut azi că după alegeri guvernul intenționează să închidă din nou școlile. E posibil acest scenariu?

R: Nu, nu e posibil. Dacă liderul PSD trebuie să recurgă la astfel de minciuni pentru a se face auzit, e un semnal îngrijorător. Școlile nu se închid, se trece la învățământul online înainte și după votare pentru a permite pregătirile de vot și dezinfecția profundă. După care toată lumea revine la școală. Constat că PSD nu e doar iresponsabil în Parlament, ci se ocupă și de împrăștierea de minciuni în spațiul public. 

Î: Suntem fruntași în clasamentul mortalității COVID-19, cu 28 de decese la un milion de locuitori. Ați primit vreo explicație?

R: Tema spitalelor și a sănătății nu e o temă nouă, eu am atins această temă de foarte multe ori, am avut discuții chiar cu conducerea OMS, am fost în vizită în spitale și de fiecare dată am atras atenția unor lucruri care se văd simplu: sistemul nostru de spitale nu funcționează bine, prevenția e de mult ori ca și inexistentă, rezultatul e cel pe care îl vedem. Avem prea mulți români bolnavi, prea puține controale de rutină pentru a putea preveni anumite avoluții care periclitează viața. Toate aceste lucruri se schimbă în ani și ani de reformă. Îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid, cu o politică de îmbunătățire a întregului sistem, care se poate începe într-un mandat de 4 ani, mai bine ar fi un mandat mai lung. E o temă extrem de sensibilă și sunt foarte hotărât să-i acord toată atenția.  

Î: A trecut rectificarea bugetară. Aveți informații că România ar putea avea fondurile europene suspendate de UE?

R: Nu sunt doar avertismente, ci discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus că dacă rectificarea intră în vigoare ni se taie 3 miliarde de euro din fonduri pentru că încălcăm tratate. Agențiile de rating cu siguranță vor schimba ratingul de țară în mult mai rău. Nu mai vorbim de faptul că pentru cheltuieli nu există bani. E un scenariu de groază.

Î: Mâine am putea avea un scenariu de groază: țara care are în fruntea Parchetului anti-mafia o persoană care soțul condamnat pentru corupție. Veți cere revocarea sa?

R: Dacă apare o condamnare cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Mai remarc ceva, ați invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească avizul, el nu s-a bazat pe acest lucru. Această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz și, totuși, dacă se ajunge la acest scenariu, nu voi sta să aștept să miște alții rotițele.

Î: Există un prag de infectări de la care se impune revenirea la starea de urgență?

R: Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență. Disfuncționalitățile au fost majore. Între timp am învățat multe, știm cum să gestionăm pandemia, știm să aplicăm restricțiile locale și am toată speranța că vom reuși să stăpânim răspândirea acestei pandemii fără să reintrăm în starea de urgență, care trebuie să rămână ultima soluție și sper să nu mai ajungem acolo.

Î: La ce prezență la vot vă așteptați?

R: Nu m-as aventura în a evalua prezența la vot, dar sper foarte mult să fie comparabilă cu alte alegeri de acest tip.

Î: Se poate ajunge la o guvernare cu FMI, dacă majorarea pensiilor intră în vigoare?

R: Noi tocmai asta vrem să evităm, majorarea taxelor și vrem o creștere economică sănătoasă. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

--------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține, miercuri, la ora 18:00, o conferință la presă la Palatul Cotroceni, transmite Administrația Prezidențială.

Conferința de presă vine în contextul în care Parlamentu a adoptat, marți, proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară în forma amendată de PSD prin care sunt majorate pensiile cu 40%.  

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis conferinta de presa