x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legile incompetenţei, în Parlament

Legile incompetenţei, în Parlament

de Monica Iordache Apostol    |    03 Iun 2010   •   00:00
Legile incompetenţei, în Parlament
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Guvernul îşi va asuma săptămâna viitoare, luni, răspunderea în Parlament pe legile privind măsurile de austeritate. Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit ieri calendarul procedurii de asumare, parlamentarii având posibilitatea să depună amendamente la cele două legi până vineri seară.



Luni, premierul va prezenta în Parlament cele două proiecte legislative, unul privind echilibrul bugetar şi al doilea referitor la pensii, în două şedinţe succesive convocate în aceeaşi zi, prima la ora 16:00, a doua la ora 17:00.

Convocarea a două şedinţe ale plenului Parlamentului este un artificiu procedural la limita legalităţii, forţându-se Constituţia, care prevede că Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe "un proiect de lege". Întrucât Emil Boc are două proiecte de lege, se vor convoca două şedinţe pentru ca în fiecare din ele asumarea răspunderii să fie făcută pe un singur proiect. De la momentul asumării, Opoziţia poate depune în termen de cinci zile moţiune de cenzură, iar în trei zile va fi dezbătută de Parlament.

Premierul Emil Boc a venit ieri la şedinţa conducerii Parlamentului pentru a da explicaţii legate de invocarea articolului 53 din Constituţie pentru asumarea răspunderii pe măsurile care vizează restrângerea unor drepturi. După aproape trei ore de discuţii, Boc, puterea şi opoziţia au ieşit de la şedinţă tot cu ideile pe care le aveau când au intrat. Premierul a susţinut că se poate considera că există avizul Consiliului Economic şi Social pentru cele două legi, întrucât CES nu se poate întruni în cvorum.

"Deoarece partea sindicală a anunţat irevocabil că nu participă la această şedinţă pentru aceste legi, nu se poate întruni sub nici o formă cvorumul de şedinţă. Din acest punct de vedere, avizul consultativ este practic considerat îndeplinit şi procedura merge mai departe, CES refuzând să ia o decizie", a făcut Boc o piruetă logică. Premierul este convins că nu are nevoie nici de avizul CSAT, întrucât restrângerea dreptului la pensie şi cel la salariu nu afectează fundamentul acestor drepturi, ci doar cuantumul pensiilor şi salariilor.

La finalul şedinţei, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că i-a cerut lui Emil Boc să-şi dea demisia şi să-şi retragă pachetul de măsuri de austeritate. Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că opoziţia ar putea prezenta moţiunea de cenzură în plenul reunit marţi, 8 iunie, votul urmând să fie dat în termen de trei zile de la lecturarea ei. "Nu îndrăznesc să sper la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva luni, în octombrie 2008 (când a fost demis Guvernul Boc - n.r.), dar cred că în acest moment Guvernul este legat de un fir de aţă", a declarat Geoană.

Preşedintele Senatului a mai spus că nu se poate considera că există avizul CES şi că este necesar şi avizul CSAT, dar s-a arătat mulţumit, pentru că Boc "a avut cuvinte de apreciere faţă de unele propuneri ale opoziţiei şi mai ales ale PC".

Senatorul Dan Voiculescu a declarat, la finalul întâlnirii cu premierul, că a fost "plăcut surprins" de faptul că premierul Emil Boc a apreciat foarte mult propunerile făcute de opoziţie pe tema măsurilor care trebuie luate în economie. "Am fost plăcut surprins că premierul a apreciat foarte mult propunerile noastre. Foarte constructiv, treaba aceasta mă bucură", a spus Voiculescu.

Liderul PC a spus însă că premierul nu l-a lămurit în legătură cu avizul CES şi al CSAT pentru pachetul de măsuri şi nici în legătură cu invocarea articolului 53 din Constituţie, dar a arătat că trebuie fixată o dată pentru asumarea răspunderii Guvernului. "Nu ne-a lămurit. Fiecare a plecat cu părerea cu care a venit", a precizat Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politic parlament lege guvern