x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mai multe organizaţii cer preşedintelui şi Parlamentului să consulte Comisia de la Veneţia pe tema redefinirii familiei

Mai multe organizaţii cer preşedintelui şi Parlamentului să consulte Comisia de la Veneţia pe tema redefinirii familiei

06 Apr 2017   •   14:35
Mai multe organizaţii cer preşedintelui şi Parlamentului să consulte Comisia de la Veneţia pe tema redefinirii familiei

Un număr de 48 de organizaţii ale societăţii civile au solicitat, joi, şefului statului şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să consulte Comisia de la Veneţia pentru Democraţie prin Lege în privinţa propunerii care vizează redefinirea familiei în Constituţie. 

"Actualul impas procedural în ceea ce priveşte demersurile de redefinire a familiei în Constituţie, riscul de restrângere a dreptului la viaţă privată şi de familie, dar şi de încurajare a unor comportamente discriminatorii fac necesară solicitarea ajutorului din partea Comisiei de la Veneţia ca instituţie cu expertiză, garant în respectarea statului de drept şi a drepturilor omului", se arată în scrisoare. 

Semnatarii reamintesc că, pe 28 martie, această propunere legislativă a fost retrasă de pe agenda plenului Camerei Deputaţilor, prin votul majorităţii celor prezenţi, la propunerea deputatului PSD Marcel Ciolacu. Deputatul a invocat vicii procedurale şi conflictul de competenţe între Camerele Parlamentului, în cadrul procesului de revizuire a Constituţiei şi a solicitat ca Birourile permanente reunite să dezbată acest conflict de competenţe, a menţionat sursa citată. 

"Considerăm acest moment de întrerupere a parcursului legislativ după o traiectorie tumultuoasă ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalităţii procedurale a iniţiativei pe plan naţional, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneţia pentru obţinerea unui punct de vedere asupra definiţiei propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene de drepturile omului", mai precizează semnatarii. 

Ei doresc ca preşedintele României şi Birourile permanente reunite ale Parlamentului să solicite o opinie din partea Comisiei de la Veneţia pentru Democraţie prin Lege atât în privinţa procedurii iniţiativei cetăţeneşti şi a organizării referendumului constituţional pornit în baza acesteia, cât şi în ceea ce priveşte substanţa propunerii de modificare a articolului 48 din legea fundamentală. 

"Comisia de la Veneţia, ca for european ce veghează la respectarea valorilor fundamentale, constituţionale, democratice şi europene, a oferit consiliere, susţinere şi expertiză atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituţiei României, cât şi în cadrul modificării legislaţiei electorale sau referendare. Concret, orice modificare a Constituţiei, cât şi legislaţia punctuală pentru organizarea referendumul constituţional, trebuie să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneţia în Opinia sa referitoare la România din 2014 şi în ghidul de standarde pentru modificarea constituţiilor elaborat în 2010 de această instituţie", se arată în scrisoare. 

Cele 48 de organizaţii consideră că un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia ar aduce clarificări pentru toate părţile implicate în această dezbatere. 

"Considerăm că este important pentru toate părţile implicate în această dezbatere, de la nivelul societăţii sau din mediul politic, să existe un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia care să clarifice dacă propunerea actuală de redefinire a familiei contravine dreptului tuturor cetăţenilor de a avea o familie protejată de Constituţia României, conform prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în condiţiile în care ne referim la acele familii care nu sunt bazate pe căsătorie - familiile formate în baza uniunii consensuale, familiile monoparentale sau familiile extinse, aşa cum susţinem noi, sau nu", se mai arată în document. 

Printre semnatari se numără: Coaliţia anti-discriminare, ActiveWatch, Agenţia Împreună, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, ARAS - Asociaţia Română Anti-SIDA, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia ACCEPT, Asociaţia Mame pentru Mame, Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Funky Citizens, Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România. AGERPRES

×