x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marian Sârbu pleacă din PSD

Marian Sârbu pleacă din PSD

26 Feb 2010   •   00:00
Marian Sârbu pleacă din PSD
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Fostul vicepreşedinte al PSD Marian Sârbu a anunţat, după întâlnirea din această dimineaţă cu Victor Ponta, că este "nevoit" să părăsească partidul şi că se va alătura grupului independenţilor din Parlament, coordonat de Gabriel Oprea.

Fostul ministru al Muncii, social-democratul Marian Sârbu a declarat că principala sa nemulţumire este legată de situaţia "destul de suspicioasă" din partid, menţionând că nu poate avea eficienţă în domeniul social, pe care îl coordonează de 16 ani în PSD, în condiţiile în care unii dintre colegi îi cer să fie împotriva propriilor convingeri.

"Am avut o discuţie foarte calmă cu domnul Victor Ponta, în timpul căreia am arătat care sunt opiniile mele în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, mai ales în ultimul an, şi că din multe puncte de vedere legile pe care le-am promovat în timpul în care am fost ministru al Muncii - şi mă refer cu precădere la Legea salarizării, la Legea pensiilor - s-au situat adeseori într-o anumită contradicţie cu poziţia partidului", a spus Marian Sârbu, citat de Mediafax.

Sârbu a menţionat că există şi anumite elemente de linie strategică cu care nu este de acord, precizând că principala sa nemulţumire rămâne legată de situaţia "destul de suspicioasă", dată de o "stare de neîncredere" din partid în care el, personal, nu poate să lucreze "din punct de vedere tehnic".

"Nu aş putea să am eficienţă în domeniul social, de care mă ocup de 16 ani în partid în condiţiile în care, chiar, uneori, din partea unora dintre colegi, mi se cere să fiu împotriva propirilor mele idei", a precizat Sârbu.

Astfel, Sârbu se vede nevoit să părăsească PSD, "cu toate regretele": "Fireşte, având în vedere lucrurile acestea, din păcate, după 16 ani de prezenţă în PSD, sunt nevoit să părăsesc acest partid, cu toate regrateele care se află în spatele unei astfel de decizii".

Întrebat dacă se va alătura grupului independenţilor şi formaţiunii care ar urma să fie înfiinţată de aceştia, Marian Sârbu a răspuns că da, exprimându-şi speranţa că acest grup va reprezenta nucleul unei viitoare construcţii politice, relatează Mediafax. "Sunt prieten cu ministrul Gabriel Oprea de multă vreme şi îmi manifest speranţa că acest grup în care se regăsesc şi foşti colegi de la PSD va reprezenta nucleul unei viitoare construcţii politice care să reprezintă stânga politică adevărată şi interesul naţional totodată", a declarat Sârbu.

El a precizat că a avut cu Ponta o discuţie de principii şi că nu a fost vorba despre negocieri de funcţii. "Vulgarizarea unei debateri de principii şi transformarea ei într-o dezbatere despre funcţii mi se pare neconcludentă şi lipsită de orice fel de substrat. Nu am avut discuţii cu nimeni pe aceste teme şi cred că este realmente frivol să vorbeşti despre înlocuirea unor miniştri sau chiar de moţiuni simple sau de cenzură la două luni după formarea Guvernului", a declarat Sârbu.

Nu cred că PSD mai poate acoperi toată plaja electorală de stânga

Legat de soarta PSD-ului, Marian Sârbu a declarat că speră să rămână principalul partid de stânga, dar nu crede că social-democraţii mai pot acoperi integral această plajă electorală. "Sper să rămână (PSD, nr.r) principalul partid de stânga, dar nu cred că mai poate acoperi toată plaja de stânga", a spus Marian Sârbu.

El a menţionat că este nevoie de o nouă construcţie politică pentru a prelua necesităţile unui segement din electoratul de stânga care nu este satisfăcut de PSD, referindu-se în special la salariaţi.

Miercuri, senatorul Cristian Diaconescu a demisionat din PSD şi s-a alăturat grupului independenţilor. În aceeaşi zi, presa a relatat că şi Marian Sârbu a purtat discuţii pentru a se alătura independenţilor. Tot miercuri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că a discutat cu Marian Sârbu, iar acesta i-a spus că deocamdată nu pleacă din partid, dar că are o anumită problemă de raportare la formaţiunea social-democrată.

×
Subiecte în articol: politic