Preşedintele UDMR califică drept un "fenomen destul de îngrijorător" faptul că, într-o jumătate de an, guvernanţii au "reuşit", prin diverse măsuri, să "ridice PRM, deci ultranaţionalismul", astfel încât formaţiunea condusă de Corneliu Vadim Tudor să intre în Legislativul UE.
"Din acest punct de vedere nu avem argumente şi e un fenomen destul de îngrijorător – într-o jumătate de an guvernanţii au reuşit să ridice PRM, deci ultranaţionalismul, prin diferite măsuri, printr-o anumită retorică", a spus Marko Bela, citat de Mediafax.
Făcând referire la rezultatele alegerilor din celelalte ţări din Uniunea Europeană, Marko a admis că, în multe cazuri, a câştigat dreapta iar în unele ţări ultranaţionaliştii de extremă dreaptă au devenit mai puternici.
"Este adevărat că în unele ţări s-a întâmplat aşa, dar nu cred că noi ar trebui să ne liniştim prin astfel de argumente, mă refer la rezultatele obţinute de PRM, un procentaj de peste 8 la sută", a afirmat liderul UDMR.
El a respins explicaţiile privind o ascensiune generală a acestui curent în întreaga Europă. "Dacă luăm cifrele din Parlamentul European nou ales, atunci vom afla, în primul rând că nu este aşa, nu e adevărat", a subliniat Marko. Pe de altă parte, preşedintele Uniunii a spus că răspunderea pentru acest fenomen nu trebuie să fie deviată către alţii.
Marko Bela a atenţionat că, în timp ce UDMR a fost în guvern împreună cu liberalii, PRM şi ultranaţionalismul au pierdut două alegeri importante, nereuşind să treacă pragul de 5 la sută, cum a fost cazul la alegerile europarlamentare din 2007 şi alegerile pentru Parlamentul României.
Preşedintele Marko Bela a negat, de asemenea, că rezultatul obţinut de PRM ar fi cauzată de efectele crizei economice asupra populaţiei. "Criza economică este o problemă serioasă, dar nu aceasta este explicaţia. Explicaţia este atitudinea partidelor de guvernământ şi atitudinea Guvernului şi eu cred că ar trebui să înţelegem foarte bine acest lucru", a conchis liderul Uniunii.
PSD a obţinut 31,07% din voturi la euroalegeri, fiind urmat de PDL cu 29, 71%, PNL cu 14,52% din voturi, UDMR - 8,92%, PRM - 8,65%, iar Elena Băsescu a fost creditată cu 4,22% , potrivit rezultatelor euroalegerilor după centralizarea proceselor verbale din toată ţara şi anunţate, luni, de BEC. PNL a obţinut 18,57 % din voturile din noiembrie 2008, pentru Camera Deputaţilor, şi 18,74 % la Senat. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro