x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miniştrii, numiţi de premier

Miniştrii, numiţi de premier

de Lavinia Dimancea    |    11 Sep 2008   •   00:00
Miniştrii, numiţi de premier

PROPUNERE PSD
Mircea Geoană (foto) ar vrea ca preşedintele ţării să nu mai aibă nici un cuvînt de spus în numirea miniştrilor şi ca acest atribut să revină exclusiv premierului.



PROPUNERE PSD
Mircea Geoană (foto) ar vrea ca preşedintele ţării să nu mai aibă nici un cuvînt de spus în numirea miniştrilor şi ca acest atribut să revină exclusiv premierului. Liderul PSD a prezentat ieri mai multe propuneri de modificare a Constituţiei, care vizează limitarea prerogativelor preşedintelui ţării, printre acestea numărîndu-se şi cea referitoare la membrii Guvernului. “Primul-ministru trebuie să numească şi să demită miniştri fără acordul preşedintelui. Nu are nimic de-a face preşedintele cu modul în care premierul şi un guvern îşi ordonează resursele umane în funcţie de necesităţile politice şi de guvernare”, a spus Geoană, adăugînd că “de rezolvat” este şi problema dreptului preşedintelui de numi premierul, de a dizolva Parlamentul şi de a convoca un referendum, precum şi dreptul Parlamentului de a suspenda şi demite preşedintele, “eventual în absenţa referendumului”.

IMUNITATEA PREZIDENŢIALĂ. Preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, şi-a prezentat şi el cîteva idei de modificare a Constituţiei, una dintre ele făcînd referire la problema imunităţii demnitarilor.

“Eliminarea imunităţilor va trebui discutată în mod echilibrat şi la rece. Ar trebui poate un articol special în Constituţie pentru imunitatea lui Adrian Năstase. Va trebui să vedem cum egalizăm mecanismele de imunitate, pentru că unii demnitari au imunitate absolută. De exemplu, preşedintele României, dacă se urcă băut la volan şi accidentează un copil pe trecerea de pietoni, nu răspunde de nici un fel în faţa justiţiei, ceea ce nu se întîmplă cu parlamentari şi miniştri”, a spus Năstase.

×
Subiecte în articol: politic