Decizie-bombă a PSD, după ce ALDE a hotărâ să iasă de la guvernare, iar Călin Popescu Tăriceanu a renunțat, ieri după-amiază, de la conducerea Senatului. Social-democrații l-au propus pentru șefia principalei Camere a Parlamentului pe Teodor Meleșcanu, de la… ALDE. Iar ex-ministrul de externe a acceptat, considerând că Senatul are nevoie, în această perioadă, la conducerea sa “de un om cu experiență și echilibrat”. Mai mult, PSD nu a condiționat susținerea candidaturii lui Teodor Meleșcanu de plecarea acestuia din ALDE, ceea ce complică și mai mult aritmetica de opoziție pe care și-a calculat-o, recent, Călin Popescu Tăriceanu.
Încă de la mijlocul săptămânii trecute, de când Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat intenția de a demisiona de la conducerea Senatului României, toate partidele parlamentare au început să deruleze negocieri dure în vederea alegerii unui înlocuitor. PNL, spre exemplu, a aruncat, ieri, în joc numele Alinei Gorghiu pentru a deveni al doilea om în stat, purtând, în acest sens, discuții cu senatorii PMP, UDMR, USR, ALDE și Pro România. Însă, “bomba” a venit de la PSD, chiar înainte ca liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să își prezinte și formal demisia de la tribuna Senatului, reunit în ședință de plen.
Partidul Social Democrat a renunțat să își desemneze un candidat propriu pentru conducerea Senatului, deși, până ieri, erau vehiculate cel puțin trei nume consacrate: Șerban Nicolae, Robert Cazanciuc, Ecaterina Andronescu. Premierul Viorica Dăncilă a cerut grupului parlamentar al PSD din Senat susținerea candidaturii lui Teodor Meleșcanu, membru ALDE și fost ministru al Afacerilor Externe.
Propunere acceptată
Oricâr de surprinzătoare ar părea, la prima vedere, această propunere, nominalizarea lui Meeșcanu nu pare să fie un “șoc” pentru mai mulți membri ALDE, care, pe surse, au anunțat că vor vota propunerea PSD. Teodor Meleșcanu însuși a confirmat că i-a fost făcută această propunere și că a acceptat-o. “Am avut o discuție cu doamna prim-ministru, care mi-a adus la cunoștință că intenționează să facă o astfel de propunere. Pe care am acceptat-o. Consider că, în această perioadă, la conducerea Senatului este nevoie de un om cu experiență și echilibrat”, a precizat Teodor Meleșcanu, acesta adăugând că nu se pune problema plecării din ALDE și că, de fapt, nici nu i s-a cerut să facă acest gest.
Propunerea PSD securizează, astfel, votul în Senat, unde PSD avea nevoie de 69 de voturi pentru a avea majoritate, în condițiile în care, în prezent, partidul condus de Viorica Dăncilă deține 68 de senatori.
Tăriceanu: Meleșcanu nu m-a anunțat
Călin Popescu Tăriceanu și-a prezentat, ieri, demisia de la conducerea Senatului, precizând că acesta este un gest firesc. “Având în vedere că am fost ales președinte al Senatului în urma unei înțelegeri politice dintre ALDE și PSD și, având în vedere că ALDE a decis să întrerupă această colaborare politică, singurul lucru etic era acela ca eu să renunț la această funcție”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu. Acesta s-a arătat surprins de propunerea PSD făcută lui Teodor Meleșcanu, dezvăluind că, în cursul zilei de duminică, a avut o întâlnire cu acesta, însă Meleșcanu nu i-a adus la cunoștință o astfel de chestiune.